Jesień w kuchni: Polskie inspiracje na aromatyczne przetwory Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 08 października 2017 12:23

Jesień w kuchni: Polskie inspiracje na aromatyczne przetwory

Polska jesień to wymarzony czas na kulinarne eksperymenty! Targi pełne są świeżych i dojrzałych warzyw oraz owoców. Rumiane jabłka, słodkie śliwki, piękne i dorodne dynie czy dojrzałe owoce żurawiny to tylko niektóre z jesiennych rarytasów. Chyba każdy z nas marzy, aby zatrzymać czar jesiennych warzyw i owoców na dłużej... Jak to zrobić? Odpowiedź jest prosta: zamknąć w słoiku! Aby zachować jesienne smaki i cieszyć się nimi przez całą zimę musimy już teraz zadbać o odpowiednie przygotowanie przetworów! Podpowiadamy jak to zrobić krok po kroku!

Jabłek czar: szarlotka niejedno ma imię!

Większości z nas jesień kojarzy się głównie z aromatyczną i słodką szarlotką! Trudno wyobrazić sobie, że mogłoby jej zabraknąć na naszych stołach. Tradycyjna szarlotka zawiera w sobie jabłka połączone z cynamonem lub wanilią. Jednak jabłka komponują się idealnie także z innymi owocami, korzennymi przyprawami, a nawet niektórymi warzywami. Warto poeksperymentować z przetworami na bazie jabłek ponieważ dzięki temu będziemy mogli odmienić naszą szarlotkę i nadać jej nowego oblicza. Poznaj nasze propozycje na przetwory jabłek, które możesz wykorzystać zarówno do szarlotki, jak i jako słodki dodatek do chleba, jogurtu czy naleśników.

Piekielny dżem jabłkowy

• 1 kg słodkich jabłek
• po małej łyżeczce kardamonu, imbiru oraz cynamonu
• łyżeczka posiekanych skórek pomarańczy
• 2-3 cm ostrej czerwonej papryczki
• pół filiżanki wody

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Następnie wrzuć do garnka z grubym dnem, podlej wodą i duś pod przykryciem. po ok. 10 minutach gdy jabłka zaczną się rozpadać dodaj posiekaną ostrą papryczkę, skórkę cytryny i przyprawy. Duś całość, ale już bez przykrycia, często mieszając. Po ok 30-40 minutach, gdy masa będzie błyszcząca i gęsta, przełóż ją do słoiczków i zawekuj!


Jabłkowo-orzechowa bomba energetyczna - Idealna propozycja dla wszystkich osób aktywnych

150g naturalnego masła orzechowego
100 g płatków migdałów
1,5 kg dowolnych jabłek
Łyżeczka oleju kokosowego
Cynamon, wanilia

Jabłka pokrój kostkę i usmaż na oleju kokosowym z cynamonem i wanilią. Smaż do momentu kiedy kostka puści sok i lekko się przyrumieni. Najlepiej, aby chociaż częściowo zachowała swoją strukturę. Pod koniec smażenia dodaj masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie, ale pilnuj aby jabłka nie roztarły się na masę. Migdały upraż na suchej patelni. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Konfiturę przełóż do słoiczków i zawekuj.


Słodko-ostra konfitura dyniowo-jabłkowa

1,5 kg słodkich jabłek
1kg dyni
0,5 kg pigwy
150 g suszonej żurawiny
łyżeczka cynamonu oraz łyżeczka imbiru
łyżeczka wędzonej papryki
pół łyżeczki mielonej papryczki japanelo
trzy duże łyżki ayvaru
2 łyżeczki miodu

Jabłka, pigwę i dynię pokrój oraz uduś na jednolitą masę. W trakcie duszenia dodaj cynamon, imbir, wędzoną paprykę i japanelo. Żurawnię namocz wcześniej w roztworze z 1/3 szklanki gorącej wody, trzech łyżek ayvaru oraz 2 łyżeczek miodu. Kiedy jabłka, pigwa i dynia utworzą już masę dodaj żurawinę wraz z roztworem, w którym się moczyła. Wszystko duś razem ok. 20-30 minut

Przy przetwarzaniu dużej ilości jabłek niezawodnymi akcesoriami będą drylownica do jabłek oraz różnego rodzaju krajalnice. Dzięki nim szybko oczyścimy i pokroimy nasze jabłka oszczędzając tym samym czas. Szczególnie warto zaopatrzyć się w drylownicę do jabłek taką jak drylownica Comfort Line marki Leifheit Jest ona bardzo prosta w użyciu. Wystarczy rozchylić uchwyt, aby otworzył się wycinak, z którego można z łatwością usunąć gniazdo nasienne jabłka. Równie łatwo można ją dokładnie ręcznie umyć. Dzięki ząbkowanej, ostrej krawędzi wycinanie gniazd nasiennych twardych jabłek i gruszek staje się dziecinnie proste. Wśród dostępnych na rynku krajalnic na uwagę zasługują zwłaszcza krajalnice spiralne oraz te umożliwiające pocięcie jabłka na równe cząstki. Krajalnica do jabłek ze stali szlachetnej marki Leifheit nie tylko tnie jabłka na równe części, ale jednocześnie usuwa gniazda nasienne.

Natomiast dla osób, które chciałaby w szybki sposób uzyskać cienkie spirale z jabłek najlepszym rozwiązaniem będzie krajalnica spiralna Leifheit.

Śliwkowy zawrót głowy – coś więcej niż powidła

Z czym kojarzą się śliwki? Oczywiście z powidłami! Są one jednymi z najbardziej popularnych przetworów śliwkowych. Ale czy wiesz, że z pomocą śliwek możesz przygotować także dietetyczną wersję kremu czekoladowego? A może próbowałeś kiedyś przełamać schemat i przygotować pikantny sos lub chutney ze śliwek? Wykorzystaj jeden z naszych przepisów i zaskocz swoją rodzinę oraz przyjaciół .


Zdrowy krem czekoladowy ze śliwek

3 kg słodkich, mocno dojrzałych śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)
150 g gorzkiego, ciemnego kakao
100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady

Śliwki drylujemy, a następnie gotujemy przez około 45 minut (w tym czasie owoce powinny się już odrobinę rozgotować i puścić więcej soku), a następnie przy pomocy blendera miksujemy je na gładki mus, który ponownie gotujemy, ok. 40 minut. Mus należy dość często mieszać (co ok. 5-7 minut), ponieważ śliwki łatwo przywierają do dna. Mniej więcej na 5 minut przed zakończeniem gotowania do śliwek przesiewamy kakao (cały czas energicznie mieszając trzepaczką) i połamaną na kostki czekoladę. Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc trzeba szczególnie uważać, aby nie przywarła ona do dna. Gorące powidła przelewamy do słoików i pasteryzujemy.

Pikantny sos śliwkowy

Sos ze śliwek i papryczek jest idealnym dodatkiem do mięs oraz wędlin. Doskonale sprawdzi się również jako dip to przekąsek i serów.

2kg śliwek
ok 10 papryczek chili
kawałek imbiru wielkości kciuka
3 ząbki czosnku
25 dkg cukru brązowego
2 łyżki soli
1/3 szklanki octu

Śliwki, imbir oraz chili i czosnek zmiksuj przy pomocy blendera. Całość przelej do garnka o grubym dnie i gotuj przez 2 około godziny, jak powidła.Gdy śliwki zgęstnieją i ściemnieją dodaj cukier, sól i ocet i gotuj ok. 15 min, do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorący sos przelej do małych słoiczków, a następnie zapasteryzuj.

Pikantny chutney ze śliwek

500 g śliwek węgierek
2 średnie cebule (czerwone lub białe)
1-2 łyżki gęstego sosu balsamico
2-3 łyżeczki cukru brązowego
(w zależności od tego, jak słodkie są śliwki)
1 łyżka tartego imbiru
szczypta cynamonu
łyżeczka papryki wędzonej
pieprz cayenne
sól
olej do smażenia cebuli

Śliwki należy wypestkować i pokroić na ćwiartki. Cebulę szatkujemy bardzo drobno. Następnie na głębokiej patelni podsmażyć do momentu aż zmięknie i zarumieni się. Do podsmażonej cebuli dodajemy śliwki, imbir, cukier i cynamon. Całość należy smażyć przez około 30 minut lub dłużej, na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliłyNa koniec doprawiamy masę pieprzem, papryką, sosem balsamico i solą. Chutney powinien mieć konsystencję gęstych powideł.

Jeżeli obawiasz się, że przygotowanie przetworów ze śliwek zabierze Ci mnóstwo czasu i będzie wiązało się z uciążliwym, ręcznym drylowaniem to koniecznie zaopatrz się w automatyczną drylownicę! Drylownica do śliwek marki Leifheit dryluje w ekspresowym tempie. Dzięki nożowi ze stali szlachetnej precyzyjnie usuwa pestki i przygotowuje owoce do ciasta. Miąższ wpada do podstawionej miski, a pestki do pojemnika. Po zakończeniu drylowania można łatwo umyć ją w całości pod bieżącą wodą.

Przygotowując niezwykłe przetwory zarówno ze śliwek, jak i z jabłek pamiętaj, aby zadbać o ich odpowiednią oprawę! Dzięki temu będziesz mogła je podarować bliskim. Co może być piękniejszego niż własnoręcznie zrobiony prezent – troskliwie zapakowany i atrakcyjnie ozdobiony? Zaopatrz się w wyjątkowe i estetyczne słoiki oraz specjalne naklejki do ich dekorowania np. od marki Leifheit. W dekoracyjnym zestawie do wekowania od Leifheita znajduje się wszystko, co jest potrzebne, aby zamienić dżem domowej roboty w pięknie zapakowany podarunek. Samoprzylepne dekoracyjne etykiety stylowo prezentują zawartość – i można je usuwać bez pozostawiania śladów. Kartka na życzenia oferuje miejsce na napisanie życzeń lub osobistych pozdrowień dla obdarowanej osoby. Pokrywka słoików znika pod atrakcyjną serwetką w kropki, którą można zamocować w niewidoczny sposób za pomocą gumek i na koniec ozdobić sznurkiem z naturalnego włókna. Domowych wyrobów nie da się wręczyć w piękniejszy sposób.

/źródło - /