Polenta, czyli pomysł na kaszkę kukurydzianą - przepis |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 01 września 2017 22:37 |
Złocisty przedsmak jesieni: Polenta, czyli pomysł na kaszkę kukurydzianąZdawać by się mogło, że historia polenty ma swój początek w wieku XVI, kiedy to przywieziona z Ameryki przez Kolumba kukurydza zaczęła być uprawiana w Europie na szeroką skalę. Tymczasem już w starożytności Rzymianie raczyli się bardzo podobną potrawą, której postawę stanowiły ziarna pszenicy. Kilka tysiącleci temu powstała nie tylko sama receptura, ale i nazwa tego prostego, lecz sycącego dnia. Polenta w języku łacińskim oznacza bowiem nic innego jak drobną kaszkę lub wyłuskane i rozgniecione ziarno.
Ten znany od wieków specjał kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, gdzie serwowany jest na kilka odmiennych sposobów. Inspirując się potrawami tworzonymi ze złocistych ziaren kukurydzy oraz wybierając szereg aromatycznych i dopełniających się smaków możliwe jest stworzenie dania, które w najmniejszym detalu nie będzie przywodzić na myśl posiłku typowego dla włoskiej kuchni ludowej. Dodatkami, które odsłonią nowe oblicze złocistej polenty stać się może trio najbardziej podstawowych składników kuchni włoskiej, do których zaliczają się świeże i soczyste pomidory, wyrazisty ser oraz odrobina aromatycznego, świeżego tymianku. Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi Składniki: Wykonanie: Więcej przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl. /źródło - / |