Żelazo... Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 22 sierpnia 2017 10:26

Żelazo

Żelazo to jeden z podstawowych pierwiastków zapewniających prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Uważany jest za niezbędny dla zdrowia człowieka. Jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen z płuc do wszystkich komórek ciała. Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości, objawiającej się m.in. przewlekłym zmęczeniem i obniżoną koncentracją.

 

Charakterystyka i właściwości

Rola żelaza związana jest głównie z procesami oddychania tkankowego. W szpiku kostnym żelazo jest ważnym uczestnikiem procesu tworzenia krwinek czerwonych. Ponadto, bierze udział w procesie syntezy DNA. Odgrywa również ważną rolę w zwalczaniu bakterii i wirusów poprzez system odpornościowy. Wpływa istotnie na metabolizm cholesterolu i sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie. W organizmie żelazo występuje w hemoglobinie (barwniku krwi), mioglobinie (barwniku mięśni), enzymach tkankowych oraz formie zapasowej (ferrytynie).

Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, wspiera utrzymanie prawidłowych funkcji poznawczych oraz wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego.

Źródła

Podstawowym źródłem żelaza w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego, które zawierają żelazo hemowe – wchłanialne w 20-50%. Produkty roślinne, takie jak natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych i ciemne pieczywo nie są optymalnym substytutem produktów zwierzęcych z uwagi na fakt, iż zawierają słabowchłanialne żelazo niehemowe (1-8%). Najlepszym naturalnym źródłem żelaza są:
• Mięso
• Podroby (wątroba i nerki)
• Jaja

Przyswajalność

Ważnym czynnikiem wpływającym na przyswajanie pierwiastka przez organizm, poza jego pochodzeniem, jest rozpuszczalność danego związku żelaza w wodzie lub kwaśnym soku żołądkowym. Najlepiej rozpuszczają się dwuwartościowe formy, takie jak fumaran czy siarczan żelaza.
Substancjami, które naturalnie pomagają zwiększyć przyswajanie żelaza są witaminy: B6, B12, C, E oraz kwas foliowy. Negatywny wpływ na absorpcję tego pierwiastka mają katechiny zawarte w herbacie, kwas fitynowy (obecny w nasionach i orzechach), związki fenolowe (zawarte m.in. w papryczce chili) oraz minerały, takie jak wapń, miedź i kobalt, dlatego przyjmując suplementy zawierające żelazo nie należy popijać ich wodą wysokozmineralizowaną. Warto również, przed gotowaniem, namaczać przez kilka godzin produkty zbożowe (kasze, ryż) w celu pozbycia się z nich kwasu fitynowego.
Suplementacja żelaza może zostać zaburzona także przez jednoczesne stosowanie leków zobojętniających treść żołądkową, np. inhibitorów pompy protonowej (IPP).
Obecnie w części suplementów stosuje się innowacyjną technologię mikroenkapsulacji, która może być pomocna w tolerancji preparatów żelaza. Mikroenkapsulacja polega na powleczeniu rozdrobnionej substancji czynnej w bardzo cienką osłonkę, zwaną materiałem ściennym. Osłonka
ta zabezpiecza rdzeń (żelazo) przed czynnikami, które mogą go uszkodzić. Dodatkowo pozwala uniknąć interakcji chemicznych, a także umożliwia kontrolowane uwalnianie składników w organizmie. Mikroenkapsułkowane żelazo może zmniejszać prawdopodobieństwo działań niepożądanych przy stosowaniu preparatu, takich jak dolegliwości ze strony układu pokarmowego, barwienie zębów oraz metaliczny posmak w ustach.

Skutki niedoboru

Niedobór żelaza występuje powszechnie i prowadzi do niedokrwistości, popularnie zwanej anemią, której objawami mogą być:
• bladość śluzówek i spojówek, zajady w kącikach ust, łamliwość włosów i paznokci
• obniżenie sprawności fizycznej i zdolności koncentracji
• zmniejszona odporność
• zaburzenia pamięci
• zaburzenia rytmu serca
Za przyczyny niedoboru żelaza uważa się dietę, która nie zawiera produktów z wysokoprzyswajalnym żelazem (np. wegańską czy wegetariańską), zaburzenia wchłaniania tego pierwiastka, a u kobiet – krwawienia menstruacyjne, które mogą wyczerpać zapasy tego mikroelementu w organizmie.

Zapotrzebowanie

Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo wykazują osoby:
• z zaburzeniami wchłaniania żelaza
• kobiety obficie miesiączkujące
• weganie i wegetarianie
• nastolatki: dziewczęta z uwagi na pierwsze krwawienia menstruacyjne oraz chłopcy
z powodu podwyższającego się stężenia hemoglobiny
• osoby oddające krew
• kobiety w ciąży i karmiące piersią (również z uwagi na to, iż niedobór tego pierwiastka może prowadzić do przedwczesnego porodu).

Nowość! Naturell Żelazo Organiczne + C

Naturell wprowadza na rynek nowy produkt: Naturell Żelazo Organiczne + C. Innowacyjna formuła preparatu w formie TABLETKI do ssania INSTANT zawierająca mikroenkapsułkowaną formę żelaza, ułatwia jego stosowanie. Produkt idealnie uzupełnia portfolio preparatów Naturell, renomowanej szwedzkiej marki należącej do USP Zdrowie.

Wysokie wchłanianie żelaza


W codziennej, odpowiednio zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć żelaza, które jest ważnym składnikiem mineralnym wpływającym na pracę organizmu, w tym m.in. na jego procesy krwiotwórcze i funkcje poznawcze.

Naturell Żelazo Organiczne + C zawiera:
• Żelazo w łatwo przyswajalnej formie żelaza dwuwartościowego (lepiej przyswajalnego niż trójwartościowe)
• witaminę C, która ułatwia wchłanianie żelaza i jednocześnie wspiera odporność organizmu.

Zaawansowane technologie


Żelazo Organiczne + C ma formę TABLETKI do ssania INSTANT. Zastosowanie tej innowacyjnej postaci ułatwia stosowanie preparatu między posiłkami. Preparat szybko rozpuszcza się w ustach, nie wymaga połykania ani popijania. Przy produkcji Naturell Żelaza Organicznego + C zastosowano również technologię mikroenkapsulacji, która polega na powlekaniu cząsteczek substancji aktywnej inną substancją w celu zwiększenia stabilności substancji czynnej. Ta innowacja umożliwia kontrolowane uwalnianie składników w organizmie. Mikroenkapsułkowane żelazo może zmniejszać prawdopodobieństwo działań niepożądanych przy stosowaniu preparatu: barwienie zębów i metaliczny smak, w porównaniu do standardowej formy żelaza.

Dla kogo Żelazo Organiczne + C


Żelazo zalecane jest do stosowania:
• kobietom miesiączkującym, ciężarnym i karmiącym
• dzieciom i młodzieży
• osobom regularnie oddającym krew
• osobom na diecie odchudzającej, wegetariańskiej czy wegańskiej.
Żelazo odgrywa istotną rolę w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami. Wpływa na metabolizm cholesterolu i sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie. Ponadto przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także wspiera utrzymanie prawidłowych funkcji poznawczych. Żelazo Organiczne + C nie zawiera cukru, dzięki czemu może być stosowane przez diabetyków. Jedna tabletka zawiera 16g żelaza i 40g witaminy C (odpowiednio 116% i 50% zalecanego dziennego spożycia).

Naturell w nowej odsłonie

Naturell, marka obecna na rynku od niemal 100 lat, udoskonala swoje sztandarowe preparaty, wzbogacając je o dwa innowacyjne rozwiązania: TABLETKĘ do ssania INSTANT oraz mikroenkapsulację. TABLETKA do ssania INSTANT została opracowana dla preparatów marki Naturell w szwedzkim laboratorium badawczym Naturell. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, Naturell odświeża również szatę graficzną opakowań.

TABLETKA do ssania INSTANT
Od teraz część suplementów Naturell dostępna jest w formie TABLETEK do ssania INSTANT.
Ta innowacyjna formuła została opracowana w celu szybszego przyswajania przez organizm składników zawartych w tabletkach. Forma TABLETEK do ssania INSTANT sprawia, iż preparaty są bardzo wygodne w codziennym stosowaniu. Tabletki szybko rozpuszczają się na języku, nie wymagają połykania ani popijania.
Formułę TABLETKI do ssania INSTANT zastosowano w produktach:
• Witamina B12
• Witamina B12 Forte
• Chrom Organiczny + B3
• Selen Organiczny + E
• Cynk Organiczny + C
• Żelazo Organiczne + C – nowość na rynku

Mikroenkapsulacja, czyli kontrolowane wchłanianie żelaza
Podczas produkcji nowego preparatu Naturell Żelazo Organiczne + C wykorzystano nowoczesną technologię mikroenkapsulacji. Polega ona na powlekaniu cząsteczek substancji aktywnej inną substancją, w celu zwiększenia stabilności substancji czynnej. Dzięki temu uwalnianie żelaza w organizmie jest kontrolowane.

Nowa odsłona
Marka Naturell odświeża swoje preparaty nie tylko pod kątem innowacyjnych technologii i formulacji. Zmieniona została również szata graficzna opakowań. Nowoczesny design, a także przejrzyście i czytelnie opisane kartoniki oraz ulotki, ułatwiają wybór odpowiedniego preparatu oraz jego stosowanie zgodnie z zaleceniami. Marka zyskała także nowe, bardziej wyraźne logo, oddające sens Naturell.
***

O Naturell
Naturell powstała w 1920 roku w Szwecji, jako Naturell AB i do tej pory jest jedną z najbardziej doświadczonych marek produkujących preparaty wspierające utrzymanie prawidłowej kondycji organizmu. Przez 26 lat obecności w Polsce, Naturell zdobyła pozycję lidera w kilku kategoriach oraz uznanie wśród konsumentów, farmaceutów i profesjonalistów doceniających produkty firmy. W 2016 roku Naturell dołączyła do USP Zdrowie. Preparaty marki Naturell to głównie suplementy diety, które m.in. wspomagają pracę serca, układ krążenia i ciśnienie oraz odchudzanie. Naturell stawia przede wszystkim na odpowiednią jakość swoich produktów. Firma regularnie prowadzi badania po to, aby zapewnić swoim odbiorcom produkty oparte na najnowocześniejszych rozwiązaniach, które cechuje odpowiednia jakość oraz bezpieczeństwo.

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 22 sierpnia 2017 10:48