Upał w domu: 5 sposobów na ochłodzenie Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 17 sierpnia 2017 10:14

Upał w domu: 5 sposobów na ochłodzenie

Już 150 tysięcy Polaków ma w domu klimatyzację. Z danych GUS wynika, że w 2012 roku klimatyzowanych mieszkań było ok 48 tysięcy. Nie masz klimatyzacji? Skorzystaj ze sprawdzonych sposobów na ochłodzenie.


Kiedy temperatura na zewnątrz wskazuje ponad 30 stopni Celsjusza, a cienia jest jak na lekarstwo, każdy sposób na schłodzenie jest dobry. W związku z tropikalnymi upałami nawiedzającymi obecnie Polskę, nie można się dziwić, że liczba osób decydujących się na nabycie klimatyzacji wzrasta. Instalacja dobrej jakości klimatyzacji dla 2-osobowego mieszkania to wydatek rzędu 5-8 tys. zł. Jakie są inne sposoby na obniżenie temperatury w domu?

Zasłaniaj okna

Budząc się po upalnej nocy, dobrze jest zadbać o przepływ świeżego powietrza w mieszkaniu. Rano, kiedy temperatura na zewnątrz nie jest jeszcze bardzo wysoka, warto otworzyć okna. W ciągu dnia najlepiej będzie zasunąć rolety, by promienie słoneczne nie dostawały się do domu. To właśnie przez okna przedostaje się do mieszkania najwięcej ciepła. Nawet jeśli nie mamy zewnętrznych żaluzji, montowane od środka rolety czy zasłony ochronią przed upałem.

Pluskaj się w chłodnej wodzie

Chcesz się ochłodzić, biorąc prysznic? Unikaj ciepłej wody, ponieważ unosząca się znad kabiny prysznicowej para wodna sprawi, że w łazience będzie duszno i parno. Zamiast prysznica, lepiej popluskać się w odkrytym basenie lub wskoczyć do jeziora. Prawdziwym wybawieniem od upałów jest własna działka, na której można rozłożyć basen. Nawet mały zbiornik, a wypełniony zimną wodą, przyniesie dużą ulgę. Chcesz wybudować basen w ogródku? Jeśli będzie miał do 30 m kw., musisz zgłosić ten fakt do starostwa powiatowego i przygotować się na wydanie co najmniej kilkunastu tysięcy zł.

Oszczędzaj energię

Lubisz gotować? Podczas upałów ogranicz tą przyjemność do minimum. Gotowanie obiadu czy nawet robienie kawy powoduje, że w kuchni wytwarza się ciepło. Zamiast spaghetti lepiej będzie przyrządzić sałatkę lub wybrać się na posiłek do klimatyzowanej restauracji. Kiedy jednak zdecydujesz się na samodzielne gotowanie, używaj pokrywek do garnków. Ich brak powoduje dłuższy proces przygotowywania potrawy i emisję większej ilości pary wodnej.

Zadbaj o zieleń

Odkładając pieniądze na zakup klimatyzacji, posadź rośliny. Odbiją one znaczną część promieni słonecznych, które normalnie przedostałyby się do mieszkania. Jeśli masz ogródek, zadbaj o nowe krzewy czy drzewa. W przypadku jego braku, pomocne będą rośliny ustawione na balkonie lub parapecie.

Jedz lody

W upalne dni nic nie przynosi takiego ochłodzenia, jak zimne napoje i przekąski. – W lecie nie musimy ich sobie żałować. Desery lodowe są orzeźwiającym smakołykiem zarówno dla dorosłych jak i najmłodszych. Zapewnią ulgę podczas upałów i wprawią nas w pozytywny nastrój – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej. – Osoby dbające o sylwetkę, bez żadnych wyrzutów sumienia mogą sięgnąć po sorbety, które składają się z wody i owoców. W przypadku tych, którzy przepadają za tradycyjnym smakiem deserów, sprawdzą się lody produkowane na bazie prawdziwej śmietanki z dodatkiem belgijskiej czekolady – uzupełnia.


Marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej zadebiutowała na rynku w sezonie 2014 z okazji jubileuszu 35-lecia działalności Przedsiębiorstwa Produkcji Lodów Koral. Obecnie w portfolio marki dostępnych jest przeszło 50 produktów - oferta obejmuje zarówno lody impulsowe, familijne jak i lody na gałki do segmentu HoReCa. Systematycznie i znacząco zwiększając udziały w rynku, marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej oferuje konsumentom oryginalne kompozycje smakowe przygotowywane z najwyższej jakości surowców opartych na specjalnie wyselekcjonowanych recepturach. Puszysta śmietanka, prawdziwe masło, najlepszej jakości kakao, belgijska czekolada, najwyższej klasy bakalie oraz porcje świeżych i soczystych owoców to składniki, dzięki którym lody Bracia Koral choć tworzone dziś, smakują jak dawniej.

 

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 17 sierpnia 2017 10:24