Przekąski na lato - przepisy na lekkie sałatki Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 15 sierpnia 2017 08:24

Przekąski na lato – przepisy na lekkie sałatki

Sałatka to lekki, małokaloryczny i zdrowy posiłek, który idealnie sprawdzi się w letnie, gorące dni. To szybki sposób zarówno na smaczne śniadanie, obiad, jak i kolację. Sałatki możemy przygotowywać na wiele różnych sposobów, dlatego nie ma mowy o tym, aby się nam znudziły.

Sałatki należą do zdrowych i małokalorycznych posiłków, które doskonale sprawdzają się w upalne, letnie dni, o każdej porze dnia. Te z dużą ilością warzyw, podane na śniadanie dodadzą nam energii na cały poranek. W połączeniu z indykiem lub ciecierzycą idealne sprawdzą się, jako obiad i zaspokoją nawet największy głód, a podawane na kolacje nie obciążą żołądka.

Sałatka z papryką, kaparami i oliwkami

Składnik:
*  puszka papryki Trzy Kolory marki Sandra
* 4 jajka
* 2 łyżki kaparów ze słoika
* 1 ząbek czosnku
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* szczypta soli
* szczypta pieprzu
Przygotowanie:
W garnku gotujemy jajka na twardo, a następnie obieramy je i kroimy na ćwiartki. Paprykę z puszki odsączamy i kroimy w paseczki. Składniki układamy na talerzu i posypujemy odsączonymi kaparami. Obrany czosnek rozcieramy w moździerzu z odrobiną soli i pieprzu, a następnie mieszamy go z oliwą. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, którą przed podaniem wkładamy do lodówki na 15 minut.

Sałatka z porem, kukurydzą i jogurtem

Składniki:
* 1 puszka kukurydzy marki Sandra
* 1 mała sałata
* 3 duże pomidory
* 1 mały jogurt naturalny
* 1 duży por
* 1 natka pietruszki
* 1 łyżeczka oliwy z oliwek
* sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie myjemy i rwiemy na kawałki. Następnie drobno kroimy pora oraz pomidory, a kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie ze sobą mieszamy. Do osobnego naczynia wlewamy jogurt naturalny, dodajemy posiekaną pietruszkę, sól oraz pieprz i mieszamy. Powstałym sosem polewamy składniki sałatki i tak przygotowaną potrawę wkładamy do lodówki na około 15 minut. Najlepiej podawać z grillowanym kurczakiem lub bruchettami.

/źródło - /