Wpisany przez S.Z.
|
czwartek, 10 sierpnia 2017 20:20 |
Szaszłyki ziemniaczane z salsą warzywną
Podczas sezonu grillowego przygotowujemy wyśmienite potrawy, jednak żadna z nich nie daje tak wielu możliwości do eksperymentowania jak szaszłyki. Możemy wykonać je bazując na różnorodnych produktach m.in. na Kiszce Ziemniaczanej, która wspaniale sprawdza się jako potrawa grillowana. W połączeniu z kolorową salsą doskonale łączy smaki doprawionego mięsa i ziemniaków ze świeżymi, sezonowymi warzywami.
Składniki: - Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) 500g - jajko 1 szt. - mąka pszenna 3 łyżki - bułka tarta 2 łyżki - czosnek 3 ząbki - majeranek 1 łyżka - pieprz do smaku
Wykonanie: Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Długie, płaskie metalowe lub bambusowe szpikulce obkleić cienką warstwą (0,5 – 1cm) masy ziemniaczanej. Maczając dłoń w wodzie, używając kciuka i palca wskazującego, uformować równomierną grubość. Tak przygotowane szaszłyki upiec na grillu bez rusztu lub na ognisku (farsz nie powinien niczego dotykać) na złoty kolor.
Podawać z salsą warzywną.
Salsa warzywna: - papryka kolorowa 2 szt. - papryka ostra 1 mała szt. - ogórek świeży 1 szt. - pomidory 2 szt. - bazylia świeża ½ pęczka - sok z limonki 1 łyżka - oliwa 2 łyżki - sól do smaku Wykonanie: Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać również pokrojonego w kostkę ogórka i pomidory oraz poszarpane listki bazylii. Dodać sok z limonki, oliwę, oraz sól do smaku i wymieszać. Smacznego!
/źródlo - / |