Chłodnik na trzy sposoby - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 07 sierpnia 2017 06:41

Uff, jak gorąco. Chłodnik na 3 sposoby

Kiedy z nieba leje się żar, zwykle nie mamy ochoty na gotowanie i spożywanie kalorycznych dań. Dlatego doskonałym pomysłem na walkę z upałem jest przygotowanie chłodnika, czyli zupy, która idealnie nadaje się na letnie dni. Przepisów na chłodnik jest wiele, ale najlepsze są te sprawdzone i tradycyjne, choć warto urozmaicić je bakaliową nutą.


Chłodnik z botwinki z żurawiną, migdałami i ziarnami słonecznika

Botwinka to królowa polskich chłodników. Kiedy rozpoczyna się sezon na to warzywo, rozpoczyna się również kolorowe szaleństwo na talerzach. Botwinka nie tylko sprawia, że przygotowane przez nas potrawy wyglądają nieziemsko, ale również dzięki swoim właściwościom zdrowotnym dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników.
Składniki:
• 1 pęczek botwinki
• 1 pęczek koperku
• 200 ml jogurtu greckiego lub 280 ml kefiru
• 50 g Chrupiącej sałatki Bakalland
• 1 czerwona cebula
• 1 zielony ogórek
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• Sól i pieprz do smaku
Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a łodygi siekamy. Buraczki gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie do gotujących się buraczków dodajemy posiekane liście i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Do wywaru dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie, kiedy wywar jest już chłodny dodajemy do niego kefir lub jogurt. Do gotowego chłodnika dodajemy pokrojonego drobno ogórka, cebulę i posiekany koperek. Gotowy chłodnik posypujemy Chrupiącą sałatką: żurawiną, migdałami i słonecznikiem.

Porzeczkowy chłodnik z orzechami włoskimi i mleczkiem kokosowym

Zupy owocowe to doskonała propozycja na upalne dni. Lekkie, delikatne w smaku, najlepiej smakują lekko schłodzone. Chłodnik przygotowany na bazie porzeczek, nie tylko zachwyca swoim kolorem, ale również smakiem, który zawdzięcza połączeniu owoców z delikatnym mleczkiem kokosowym i chrupiącymi orzechami włoskimi Chandler.
Składniki:
• 2 szklanki porzeczek
• 250 ml mleczka kokosowego
• 100 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Porzeczki myjemy i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu przez chwilę, a następnie dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wywar studzimy i blendujemy na gładką masę. Przed podaniem dodajemy do zupy mleczko kokosowe oraz posiekane orzechy włoskie. Zupa najlepiej smakuje schłodzona.

Zielone gazpacho ze świeżych ogórków i awokado z orzechami włoskimi

Tradycyjne hiszpańskie gazpacho przygotowywane jest na bazie świeżych i soczystych pomidorów. Polecamy zmienić tradycyjny przepis i przygotować chłodnik na bazie zielonych ogórków, delikatnego awokado, koperku, które doskonale połączą się z jogurtem i prażonymi orzechami włoskimi.
Składniki:
• 0,5 kg zielonych ogórków
• 1 dojrzałe awokado
• 2 ząbki czosnku
• 1 pęczek koperku
• 100 g orzechów włoskich Bakalland
• 200 ml jogurtu naturalnego
• Sól i pieprz do smaku
Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, awokado blendujemy. Czosnek siekamy i posolony odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie do startych ogórków dodajemy czosnek i posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy wszystkie składniki z jogurtem. Przed podaniem schładzamy zupę w lodówce i posypujemy posiekanymi orzechami. Zupa dobrze będzie smakować również z młodymi ziemniakami.

/źródło - /