Smakowite połączenia czyli Mój Ulubiony i Fit&Easy w przepisach Rafała Zaręby
Jak w smakowity, wyjątkowy i niepowtarzalny sposób połączyć twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony i produkty Fit&Easy? Odpowiedź proponuje szef restauracji Warszawski Sznyt - Rafał Zaręba, który stworzył wyjątkowe przepisy z wykorzystaniem tych naturalnych i świeżych produktów.
Kopytka z wędzonego na sianie łąkowym Mojego Ulubionego podawane z liśćmi młodego szpinaku Fit&Easy oraz kindziukiem i karmelizowanym słonecznikiem
Składniki na 4 porcje: • Ziemniaki 500g (ugotowane, ostudzone) • Jaja 2szt. • Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony 250 g • Liście młodego szpinaku Fit&Easy 1 opak. • Cukier 0,5 kg • Ziarno słonecznika 150 g • Mąka pszenna 2 łyżki stołowe • Mąka ziemniaczana 1 łyżka • Siano łąkowe 1/4 opak. • Olej 1 l • Kindziuk 150 g • Szalotka 2 szt. • Masło 50 g • Sól Maldon smoked • Pieprz z młynka • Czarnuszka • Żurawina suszona 100 g • Porto 100 ml • Olej z pestek dyni 2 łyżki stołowe
Wykonanie: Mój Ulubiony wyłożyć na perforowaną blachę. Do drugiej, głębszej blachy włożyć siano łąkowe i podpalić. Następnie przykryć. Proces powtarzać co 10 minut (trzy lub czterokrotnie w zależności od żądanego stopnia uwędzenia). Uprzednio ugotowane i schłodzone ziemniaki przetrzeć przez praskę. Połączyć sprasowane ziemniaki i wędzony Mój Ulubiony w proporcjach 2:1 a na każde pół kilo masy dodać jajo i 2 łyżki mąki pszennej. Do całości masy dodać sól i 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Kopytka wrzucać na gotującą wodę i gotować 1 minutę po wypłynięciu. Następnie zrobić syrop cukrowy (0,5 kg cukru + 0,5 l wody) zagotować w nim 3 razy słonecznik a następnie usmażyć w 160 st. C. do uzyskania jasno złotego koloru. Kindziuk pokroić w cienkie paseczki, a szalotkę przesiekać. Suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na pół godziny, a następnie Porto. Podsmażyć kindziuka, dodając kolejno, szalotkę, ciepłe kopytka, szpinak, żurawinę i słonecznik. Następnie dodać masło, doprawić solą wędzoną w płatkach i świeżo mielonym pieprzem. Całość polać łyżką oleju z pestek dyni i obsypać czarnuszką.
Grillowany dorsz z pianką wasabi na rokitnikowej marchewce z kurkami
Składniki na 4 porcje: • Polędwica z dorsza 600 g • Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony 250 g • Wasabi w proszku • Śmietanka 36% 100 g • Limonka 2 szt. • Sok z rokitnika 100 ml • Spaghetti z marchewki Fit&Easy 1 opak. • Świeże kurki 200 g • Brzoskwinie 1 kg • Masło 50 g
Wykonanie: Zrobić solankę 7% i zanurzyć w niej na 20 minut porcje dorsza wykalibrowane po 150g. Wycisnąć sok z brzoskwiń i lekko zredukować. Ubić 100 ml śmietanki, dodać wasabi, sok z limonki, skórkę z sparzonej limonki i sól. Oczyścić kurki. Na lekko zredukowany sok z brzoskwiń włożyć spaghetti z marchewki i doprawić sokiem z rokitnika oraz solą. W ostatniej fazie dodać masło. Dorsza przygotować na grillu. Osobno usmażyć kurki i wymieszać z rokitnikową marchewką. Wyłożyć na talerzu spaghetti z kurkami, następnie grillowaną polędwicę z dorsza i piankę wasabi.
Hamburger z jagnięciną dosmaczoną siekanym jarmużem z miętowo-pistacjowym
Składniki na 4 porcje: • Udziec jagnięcy 600 g • Słonina 60 g • Pistacje 100 g • Mięta 50 g listków • Śmietanka 36% 100 g • Jarmuż Fit&Easy 1 opak. • Bułki hamburgerowe 4 szt. • Pomidor 150 g • Ogórek małosolny 150 g • Dymka 2 szt. • Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony 250 g • Czosnek 2 ząbki • Sok z cytryny 50 ml • Sól, pieprz • Musztarda Dijon miodowa
Wykonanie: Zmielić na średnich oczkach udziec jagnięcy i słoninę. Doprawić czosnkiem, siekanym jarmużem i pieprzem. Przygotować kotlety po 160 g. Uprażyć pistacje i zmielić z miętą i serkiem. Pistacje doprawić musztardą dijon miodową, solą i sokiem z cytryny. Przygotować dodatki: pomidor i ogórek małosolny pokroić w plastry. Zgrillować dymkę. Następnie zgrillować hamburgery oraz bułki i złożyć z dodatkami oraz musem miętowo-pistacjowym.
Grasica cielęca w orzechowej emulsji na kaszotto jęczmiennym z roszponką
Składniki na 4 porcje: • Grasica cielęca 400 g • Maślanka 1 l • Orzech laskowy 0,5 kg obrany • Kasza jęczmienna gruboziarnista 300 g • Śmietanka 36% 300 g • Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony 200 g • Roszponka Fit&Easy 1 opak. • Cytryna 2szt. • Olej z orzecha laskowego 50 ml • Marchewka 100 g • Cukinia 100 g • Pasternak po 100 g • Wywar z kurczaka 800 g • Xantana.
WYKONANIE: Maślankę przelać do garnka i zredukować o 80%. Grasicę płukać obficie przez 30 min. pod bieżącą zimną wodą. Następnie porozrywać na mniejsze kawałki i oczyścić z błon. Orzech laskowy upiec w 160 st. C. przez 10 minut, a następnie zmiksować dodając kolejno: twarożek Mój Ulubiony, zredukowaną maślankę, xantanę. Grasicę usmażyć na mocno rozgrzanej patelni po czym zalać emulsją orzechową. Warzywa pokroić w drobną kostkę, podsmażyć po czym dodać kaszę i podlać białym winem ze świeżym tymiankiem i wywarem z kurczaka. Poobrywać małe listki roszponki i dodać do kaszotto. Zaciągnąć śmietanką. Na gotowym kaszotto wyłożyć grasicę, a na to kwaśną sałatkę z dużych liści roszponki w vinegrette: olej z orzecha laskowego, sok z cytryny, sól maldon.
Chłodnik koktajlowy z burakiem, selerem naciowym, marchwią oraz karmelizowanymi orzechami włoskimi z pumperniklem
Składniki na 4 porcje: • Kefir 800 g • Śmietana 18% 100 g • Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony 100 g • Koktajl Red Fit&Easy 1 opak. • Młode buraczki 200 g • Miód akacjowy 100 g • Cytryna 2 szt. • Orzech włoski 200 g • Pumpernikiel 2 kromki • Olej do smażenia orzecha • Cukier 0,5 kg.
Wykonanie: Orzech włoski zagotować trzykrotnie w syropie cukrowym, a następnie usmażyć w 160 st. C. Koktajl Red zmiksować z kefirem, śmietaną 18% i twarożkiem Mój Ulubiony, doprawiając sokiem z cytryny. Całość schłodzić. Młode buraczki umyć dobrze i upiec w miodzie akacjowym. Chłodnik zalać do misek i udekorować siekanymi orzechami włoskimi, buraczkami, kawałkami pumpernikla oraz listkami selera naciowego.
Miodowy sernik z topinamburu w koszyczku z makaronu z buraka Fit&Easy
Składniki na 4 porcje: Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony 300 g Miód akacjowy 80 g Śmietanka Wieluń 50 g Topinambur 300 g Spaghetti z buraka Fit&Easy 1 opak. Olej do smażenia koszyczków z buraka Jogurt 200 g Jaja 2szt. Cukier puder do smaku Żelatyna w listkach 11 g Maliny, jeżyny i borówki po 50 g Kakao 1 łyżeczka Laska wanilii 1 szt.
Wykonanie: Upieczony topinambur obrać ze skórek i zmiksować na gładkie puree. Namoczyć żelatynę w wodzie. Zmiksować ze sobą puree z topinamburu, twarożek Mój Ulubiony oraz jogurt. Miksować 15 min. w 50 st. C. Dodać miód, namoczoną żelatynę, jaja i laskę wanilii zwiększając temperaturę na 80 st C. i miksować kolejne 7 min. Wylać sernik do stężenia. Koszyczki z buraka smażyć w 165 st. C i formować od razu po wyciągnięciu z oleju. Sernik serwować schłodzony, oprószony kakao z położonymi na wierzchu koszyczkami z owocami.
/źródło - / |