Chłodnik ogórkowo-miętowy - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 16 lipca 2017 10:33

CHŁODNIK OGÓRKOWO-MIĘTOWY Z CHRUPIĄCYMI GRZANKAMI NA DUSZNY DZIEŃ

Kapryśne lato jak do tej pory, ale ma być gorąco więc warto znać przepis na pyszny chłodnik...

 

Składniki na 4 porcje:
• ogórki zielone – 700 g
• czosnek – 1 ząbek
• mięta – średni pęczek
• szczypior – ½ pęczka
• jogurt naturalny – 800 g
• cukier – 1 płaska łyżeczka
• sól i pieprz do smaku
• bagietka do odpieku (np. Dan Cake)

Przygotowanie:
Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szczypiorek drobno pokroić. Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. Ogórki, czosnek, jogurt naturalny i miętę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodać szczypiorek i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę. Bagietkę do odpieku Dan Cake pokroić w kromki i zapiec w piekarniku aż uzyskają lekko złocisty kolor. Bagietkę podawać jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.
Smacznego!

/źródlo - /

Poprawiony: niedziela, 16 lipca 2017 10:49