Wpisany przez S.Z.
|
niedziela, 16 lipca 2017 10:33 |
CHŁODNIK OGÓRKOWO-MIĘTOWY Z CHRUPIĄCYMI GRZANKAMI NA DUSZNY DZIEŃ
Kapryśne lato jak do tej pory, ale ma być gorąco więc warto znać przepis na pyszny chłodnik...
Składniki na 4 porcje: • ogórki zielone – 700 g • czosnek – 1 ząbek • mięta – średni pęczek • szczypior – ½ pęczka • jogurt naturalny – 800 g • cukier – 1 płaska łyżeczka • sól i pieprz do smaku • bagietka do odpieku (np. Dan Cake)
Przygotowanie: Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szczypiorek drobno pokroić. Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. Ogórki, czosnek, jogurt naturalny i miętę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodać szczypiorek i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę. Bagietkę do odpieku Dan Cake pokroić w kromki i zapiec w piekarniku aż uzyskają lekko złocisty kolor. Bagietkę podawać jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty. Smacznego!
/źródlo - / |
Poprawiony: niedziela, 16 lipca 2017 10:49 |