Tortilla – jak to jeść? Drukuj Email
Wpisany przez Agnieszka   
poniedziałek, 09 marca 2009 10:58
Tortilla - jak to jeść?

W naszych sklepach pojawiły się tortille – czyli placki z mąki kukurydzianej. Wiele osób nie wie co z tym robić. Oto jedna z możliwości.

Wystarczy kupić ową tortillę, filet z kurczaka, puszkę czerwonej fasolki, kapustę pekińską i śmietanę 12%. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przyprawiając i soląc do smaku (ja używam soli ziołowej). Zawartość puszki z fasolką przesypujemy do garnka, ziarna rozgniatamy i podgrzewamy (można do temperatury wrzenia, ale na krótko bo fasolka lubi przywierać). Kapustkę pekińską kroimy w paski (wielkość dowolna) i mieszamy ze śmietaną.
Wszystkie trzy „dodatki” do tortilli (kurczak, fasolka i kapusta) można podać w osobnych naczyniach. Następnie serwuje się talerz z podgrzanym plackiem kukurydzianym (ja wrzucam tortillę na patelnie i czekam, aż zrobi się gorąca – najlepiej podgrzać z obu stron).
Na placek każdy „stołownik” nakłada sobie kolejno kurczaka, fasolkę i sałatkę – w dowolnych proporcjach, a na koniec tortillę zwija, jak naleśnik i danie gotowe.
Oczywiście możliwe są różne wersje tego dania. Zamiast kurczaka można podsmażyć dowolne mięso (a może nawet wątróbkę – nigdy nie próbowałem, ale brzmi ciekawie); zamiast kapusty pekińskiej można zastosować sałatę, dowolną surówkę lub sałatkę, fasolka może być czerwona lub biała, może też jej nie być wcale, jednak podgrzana fasolka przyjemnie spaja wszystkie nakładane na tortillę dodatki i wzbogaca smak.
Tak przygotowana tortilla to szybkie, bogate i oryginalne danie. Robi wrażenie!!!

Agnieszka spod Lublina (fcomment}
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 10:58