Ryby i owoce morza prosto z grilla |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 24 czerwca 2017 14:18 |
Ryby i owoce morza prosto z grillaPolacy bardzo często grillują. Jednak menu spotkań przy ruszcie na ogół wygląda tak samo. Kiedy nam i naszym gościom znudzi się już karczek czy kiełbasa, najlepiej przerzucić się na równie smaczne, ale zdrowsze ryby i owoce morza. Eksperci marki Kühne przygotowali kilka przepisów, które pozwolą na przyrządzenie dań inspirowanych kuchnią śródziemnomorską.
Dieta bogata w ryby i owoce morza należy do jednej z najzdrowszych. Wszystko dzięki temu, że zawierają one wysokowartościowe białko oraz inne cenne pierwiastki, takie jak: jod, selen, wapń, fluor czy witaminy z grupy B. Dodatkowo bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Częste spożywanie owoców morza przyczynia się do zapobiegania miażdżycy oraz obniżenia poziomu cholesterolu. Łosoś z chilliŁosoś należy do jednej z najtłustszych ryb. Z tego powodu jest też łatwy do przyrządzenia, zarówno na grillu, patelni, jak i w piecu. Najlepiej jest go podawać w towarzystwie warzyw i cytryny. Podczas przygotowywania łososia, nie trzeba dodawać ani kropli tłuszczu. Dorsz z tymiankiemDorsz należy do gatunku ryb morskich dostępnych przez cały rok. Posiada mało ości, a jego właściwości mają stymulujący wpływ na układ odpornościowy. Często ryba ta jest traktowana jako zamiennik mięsa pochodzącego z ptaków i ssaków, ze względu na dużą ilość pełnowartościowego białka. Krewetki z kasząKrewetki to bardzo uniwersalna potrawa – są doskonałe zarówno do dań z makaronem, w zupach czy sałatkach. Można również przygotować je na wiele sposobów. Smażone, gotowane czy grillowane – za każdym razem ich mięso jest pyszne i co najważniejsze, mało kaloryczne. /źródło - / |
Poprawiony: sobota, 24 czerwca 2017 14:29 |