Ryby i owoce morza prosto z grilla Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 24 czerwca 2017 14:18

Ryby i owoce morza prosto z grilla

Polacy bardzo często grillują. Jednak menu spotkań przy ruszcie na ogół wygląda tak samo. Kiedy nam i naszym gościom znudzi się już karczek czy kiełbasa, najlepiej przerzucić się na równie smaczne, ale zdrowsze ryby i owoce morza. Eksperci marki Kühne przygotowali kilka przepisów, które pozwolą na przyrządzenie dań inspirowanych kuchnią śródziemnomorską.


 

Dieta bogata w ryby i owoce morza należy do jednej z najzdrowszych. Wszystko dzięki temu, że zawierają one wysokowartościowe białko oraz inne cenne pierwiastki, takie jak: jod, selen, wapń, fluor czy witaminy z grupy B. Dodatkowo bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Częste spożywanie owoców morza przyczynia się do zapobiegania miażdżycy oraz obniżenia poziomu cholesterolu.

Łosoś z chilli

Łosoś należy do jednej z najtłustszych ryb. Z tego powodu jest też łatwy do przyrządzenia, zarówno na grillu, patelni, jak i w piecu. Najlepiej jest go podawać w towarzystwie warzyw i cytryny. Podczas przygotowywania łososia, nie trzeba dodawać ani kropli tłuszczu.
Składniki:
• Łosoś
• Papryka chili marki Kühne
• Czerwona papryka
• Cytryna
• Sól morska
• Pieprz
• Natka pietruszki
• Listek bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie umyj. Skórkę zetrzyj na tarce, a z pozostałości wyciśnij sok. Łososia polej sokiem z cytryny, dodaj startą skórkę, natkę, sól i pieprz. Natrzyj wszystkim dokładnie rybę i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie pokrój paprykę czerwoną i chili. Łososia grilluj ok. 15 minut. Gotową rybę ułóż na warzywach. Udekoruj bazylią.

Dorsz z tymiankiem

Dorsz należy do gatunku ryb morskich dostępnych przez cały rok. Posiada mało ości, a jego właściwości mają stymulujący wpływ na układ odpornościowy. Często ryba ta jest traktowana jako zamiennik mięsa pochodzącego z ptaków i ssaków, ze względu na dużą ilość pełnowartościowego białka.
Składniki:
• Dorsz
• Cytryna
• Świeży tymianek
• Dressing włoski marki Kühne
• Sól morska
• Pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie umyj i zetrzyj skórkę. Sól wymieszaj razem z pieprzem, sokiem z cytryny, posiekanym tymiankiem, dressingiem i startą skórką. Marynuj w tej mieszance rybę przez godzinę. Grilluj ok. 15 minut w zależności od grubości ryby.

Krewetki z kaszą

Krewetki to bardzo uniwersalna potrawa – są doskonałe zarówno do dań z makaronem, w zupach czy sałatkach. Można również przygotować je na wiele sposobów. Smażone, gotowane czy grillowane – za każdym razem ich mięso jest pyszne i co najważniejsze, mało kaloryczne.
Składniki:
• Natka pietruszki
• Krewetki
• Cytryna
• Kasza
• Dressing Enjoy Kremowa Cebulka marki Kühne
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krewetki marynuj przez godzinę w soku z cytryny i posiekanej pietruszce. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Grilluj po kilka minut z każdej strony. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wysyp kaszę na talerz i połóż na wierzch krewetki. Podawaj w towarzystwie dressingu.
Smacznego!
Produkty z portfolio marki Kühne dostępne są w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl

/źródło - /

Poprawiony: sobota, 24 czerwca 2017 14:29