Tagliolini z pistacjowym pesto i czerwoną pomarańczą Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 22 maja 2017 16:42

TAGLIOLINI Z PISTACJOWYM PESTO I CZERWONĄ POMARAŃCZĄ

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, ma dla Was propozycję na pierwszy Dzień Wiosny! Delikatny makaron z pesto pistacjowym i soczystą czerwoną pomarańczą!

 

Składniki:

Na pełnoziarnisty makaron:
300 g pełnoziarnistej mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
woda
Na sos:
120 g pistacji (niesolonych)
45 g soku z czerwonych pomarańczy
oliwa extra virgin
100 g (1 łyżka) startego sera pecorino sardo
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ugniatamy mąkę z jajkami i solą, dodając odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt twarde. Formujemy bochenek, zawijamy go w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je. Po rozwałkowaniu posypujemy ciasto dużą ilością mąki, wielokrotnie składamy i tniemy na tagliolini (podłużne paski).
W misce od miksera mieszamy 100 g niesolonych pistacji, 100 g oliwy, sok z pomarańczy, sól i pieprz - całość miksujemy do uzyskania kremu. Przelewamy krem do miski, w której mieszamy go ze startym serem pecorino.
Gotujemy tagliolini w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Po odcedzeniu mieszamy na patelni z pesto. Przed podaniem dodajemy resztę grubo pokrojonych pistacji i pokrojoną w paski skórkę z pomarańczy.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Poprawiony: poniedziałek, 15 maja 2017 11:32