Przepisy na dania z przepiśnika babci, mamy i córki Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 21 maja 2017 16:05

Przepisy na dania z przepiśnika babci, mamy i córki

Wszelkie święta to nie tylko czas rodzinnych spotkań ale również doskonały moment na przygotowanie dań z wiosenną nutą w tle, czy może szczypta nowoczesności? Razem z pomysłami zebranymi z przepiśników babci, mamy i córki, podpowiadamy jakimi smakami najlepiej zaskoczyć gości...


 

Wyzwanie babci: Nadziewane babeczki jajeczno-orzechowe
Składnik (18 porcji):
• 6 jajek
• 1kg pieczarek
• Pęczek natki pietruszki
• 100g orzechów włoskich Bakalland
• 20g pomidorków koktajlowych
• 1 mała cebula
• Połowa cytryny
• Sól i pieprz do smaku
• 2 łyżki majonezu
Składniki na ciasto (18 porcji)
• 50g masła
• 50g mąki pszennej
• 15 g cukru pudru
• 1 żółtko
• Szczypta soli

Przepis na nadzienie
Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy je o kroimy na małe kawałki. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i pieczarki, dodajemy posiekane orzechy i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie wszystkie składniki dodajemy do jajek i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Gotowy farsz przekładamy do babeczek, które dodatkowo ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.
Przepis na babeczki
Mąkę przesiewamy i dodajemy szczyptę soli, następnie dodajemy posiekane na kawałki masło i wszystkie składniki dokładnie siekamy. Następnie dodajemy cukier puder dodajemy żółtka i delikatnie wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy nim foremki do mini babeczek. Wyłożone ciasto nakłuwamy delikatnie widelcem. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut.


Wyzwanie mamy: Wiosenna sałatka z buraczków i koziego sera
Składniki:
• 2 duże buraki
• 200 g sera koziego
• Pęczek pietruszki
• 100 g szpinaku
• 50 g liści botwinki
• 100 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• Zioła prowansalskie
• 2 łyżki oliwy
• Sok z połowy cytryny
• Sól i pieprz do smaku
Buraki dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok 30 minut, gotowe odstawiamy do wychłodzenia. Do dużej miski przekładamy liście szpinaku, posiekane liście botwinki i natki pietruszki. Dodajemy rozdrobniony kozi ser i posiekane orzechy włoskie i żurawinę . Następnie dodajemy plasterki buraków. Wszystko skrapiamy oliwą i kilkoma kroplami soku z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Wyzwanie córki: Ciasto marchewkowe w słoiczkach
Składniki:
• 2 jajka
• 200 g mąki
• 200 g drobnego cukru trzcinowego
• 150 ml oleju roślinnego
• 4 duże marchewki
• 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 75 g orzechów pecan Bakalland
• 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• 50 g wiórków kokosowych Bakalland
• 1 łyżeczka cynamonu
• Pół łyżeczki proszku do pieczenia
• Szczypta soli

Składniki na bitą śmietanę
• 1 szklanka schłodzonej śmietanki kremówki
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przepis na ciasto
Jajka wyjmujemy z lodówki i ocieplamy w temperaturze pokojowej, następnie ubijamy je za pomocą miksera, tak aby podwoić ich objętość. Następnie dodajemy cukier i ubijamy wszystko na gładką i puszystą masę. Do masy dodajemy również olej pamiętając o tym, aby nie przestawać ubijać. Następnie dodajemy startą marchewkę, złote owoce, posiekane orzechy i wiórki kokosowe, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i przesypujemy do naczynia z ubitą masą. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę, sprawdzając ciasto metodą suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki, które przekładamy do słoiczków, przekładając je na zmianę z bitą śmietaną. Górę ciasta ozdabiamy bitą śmietaną i kawałkami pokruszonego ciasta, możemy również dodać posiekane orzechy. Słoiczki wkładamy do lodówki i wyjmujemy bezpośrednio przed podaniem.

Przepis na bitą śmietanę
Śmietanę schładzamy, następnie dodajemy cukier trzcinowy i wanilinowy i ubijamy wszystko za pomocą miksera, tak aby uzyskać gładką i puszystą masę. Przed podaniem gotową śmietanę schładzamy.

/źródło - /

Poprawiony: poniedziałek, 15 maja 2017 11:32