Marynaty na grilla - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 18 maja 2017 13:13

Marynaty na grilla, które wzbogacą smak potraw

Już niedługo rozpocznie się tak popularny wśród Polaków sezon grillowy. Warto odpowiednio się do niego przygotować i pomyśleć nad urozmaiceniem standardowego menu. Nowe, oryginalne receptury z pewnością zasmakują zaproszonym na grilla bliskim: rodzicom, dziadkom oraz najmłodszym członkom rodziny. Marka Kühne zachęca do rodzinnego spędzenia czasu przy wspólnym posiłku.


 

Niezależnie od tego, czy grillujemy w lesie, ogrodzie czy na balkonie, warto wcześniej zamarynować produkty, które chcemy wrzucić na ruszt. Pozwoli to na wydobycie i podkreślenie ich smaku. Poza standardową karkówką z grilla, marka Kühne zachęca do przygotowania innych dań, takich jak ryby czy warzywa, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.


Marynata do warzyw
Jak się okazuje, marynaty nie są zarezerwowane tylko dla mięs. Warzywa, które spędzą kilka godzin w mieszance przypraw również nabiorą wyjątkowego smaku. Marynować możemy dowolne warzywa: bataty, pietruszkę, marchew, paprykę itp.
Składniki:
• 3 łyżki octu balsamicznego marki Kühne
• Sok z jednej cytryny
• ½ szklanki oliwy z oliwek
• 4 ząbki czosnku
• Kilka gałązek bazylii, tymianku, oregano
• Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ocet i oliwę dokładnie mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Warzywa marynujemy przez ok. 2 godziny przed wrzuceniem na grilla.


Marynata do ryby
Ryby przyrządzone na grillu to nie tylko smaczna przekąska, ale również bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega- 3. Najlepiej wybrać pstrąga, który należy do chudych i najsmaczniejszych ryb słodkowodnych.
Składniki:
• 5 łyżek dressingu jogurtowego marki Kühne
• 3 ząbki czosnku
• ½ łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
• Gałązka mięty
• Sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Dressing jogurtowy mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz posiekaną mięte. Wszystko razem łączymy. Rybę marynujemy przez ok. 2 godziny.


Marynata z chilli
Idealna do cięższych mięs, jak np.: karkówka, żeberka.
Składniki:
• 5 papryczek chili marki Kühne
• 3 ząbki czosnku
• Łyżeczka pieprzu cayenne
• 5 łyżek koncentratu pomidorowego
• Sól do smaku
Przygotowanie:
Koncentrat pomidorowy mieszamy z posiekanymi w drobną kostkę papryczkami chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem cayenne. Doprawiamy solą do smaku. Mięso marynujemy przez ok. 3 godziny.
Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: poniedziałek, 15 maja 2017 11:30