Marynaty na grilla, które wzbogacą smak potraw
Już niedługo rozpocznie się tak popularny wśród Polaków sezon grillowy. Warto odpowiednio się do niego przygotować i pomyśleć nad urozmaiceniem standardowego menu. Nowe, oryginalne receptury z pewnością zasmakują zaproszonym na grilla bliskim: rodzicom, dziadkom oraz najmłodszym członkom rodziny. Marka Kühne zachęca do rodzinnego spędzenia czasu przy wspólnym posiłku.
Niezależnie od tego, czy grillujemy w lesie, ogrodzie czy na balkonie, warto wcześniej zamarynować produkty, które chcemy wrzucić na ruszt. Pozwoli to na wydobycie i podkreślenie ich smaku. Poza standardową karkówką z grilla, marka Kühne zachęca do przygotowania innych dań, takich jak ryby czy warzywa, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.
Marynata do warzyw Jak się okazuje, marynaty nie są zarezerwowane tylko dla mięs. Warzywa, które spędzą kilka godzin w mieszance przypraw również nabiorą wyjątkowego smaku. Marynować możemy dowolne warzywa: bataty, pietruszkę, marchew, paprykę itp. Składniki: • 3 łyżki octu balsamicznego marki Kühne • Sok z jednej cytryny • ½ szklanki oliwy z oliwek • 4 ząbki czosnku • Kilka gałązek bazylii, tymianku, oregano • Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ocet i oliwę dokładnie mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Warzywa marynujemy przez ok. 2 godziny przed wrzuceniem na grilla.
Marynata do ryby Ryby przyrządzone na grillu to nie tylko smaczna przekąska, ale również bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega- 3. Najlepiej wybrać pstrąga, który należy do chudych i najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Składniki: • 5 łyżek dressingu jogurtowego marki Kühne • 3 ząbki czosnku • ½ łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki • Gałązka mięty • Sok z 1 cytryny Przygotowanie: Dressing jogurtowy mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz posiekaną mięte. Wszystko razem łączymy. Rybę marynujemy przez ok. 2 godziny.
Marynata z chilli Idealna do cięższych mięs, jak np.: karkówka, żeberka. Składniki: • 5 papryczek chili marki Kühne • 3 ząbki czosnku • Łyżeczka pieprzu cayenne • 5 łyżek koncentratu pomidorowego • Sól do smaku Przygotowanie: Koncentrat pomidorowy mieszamy z posiekanymi w drobną kostkę papryczkami chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem cayenne. Doprawiamy solą do smaku. Mięso marynujemy przez ok. 3 godziny. Smacznego!
/źródło - / |