Spaghetti aglio olio z omułkami - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 11 maja 2017 10:12

SPAGHETTI AGLIO OLIO Z OMUŁKAMI

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, ma propozycję na wyjątkowo proste, ale i pyszne danie. Na majowe chłodne dni zachęca do przygotowania spaghetti aglio olio z omułkami. Smacznego !

 

Składniki:
300 g spaghetti
2 czerwone ziemniaki
1 kg omułek
1 cebula dymka
10 gałązek szczypiorku
3 ząbki czosnku
Białe wino
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek extra virgin
Peperoncino
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażamy czosnek z oliwą, peperoncino i łodyżkami natki pietruszki (bez liści). Po chwili dodajemy omułki. Całość smażymy jeszcze przez maksymalnie 2 minuty – do momentu, w którym omułki zaczną się otwierać. Wtedy wyjmujemy je ze skorupek. Skorupki wyrzucamy, ale zachowujemy wodę z gotowania.
Na innej patelni podsmażamy na odrobinie oliwy drobno poszatkowaną cebulę dymkę. Dodajemy pokrojone na grube na pół centymetra plasterki ziemniaki i podsmażamy. Dodajemy około 10 gałązek szczypiorku i trochę soli i zalewamy białym winem. Całość mieszamy. Dodajemy jedną chochlę wody, która została nam po gotowaniu omułków, po czym wyłączamy ogień i dodajemy omułki. Dodajemy trochę soli i całość miksujemy.
Spaghetti:
Gotujemy makaron. Na patelni podsmażamy na odrobinie oliwy czosnek, po czym zdejmujemy Go z patelni. Wrzucamy na nią ugotowane na al dente spaghetti i podsmażamy, dodając poszatkowaną natkę pietruszki oraz wodę z omułkami.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

/źródlo - AKW/

Poprawiony: czwartek, 11 maja 2017 10:20