Wpisany przez S.Z.
|
czwartek, 11 maja 2017 10:12 |
SPAGHETTI AGLIO OLIO Z OMUŁKAMI
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, ma propozycję na wyjątkowo proste, ale i pyszne danie. Na majowe chłodne dni zachęca do przygotowania spaghetti aglio olio z omułkami. Smacznego !
Składniki: 300 g spaghetti 2 czerwone ziemniaki 1 kg omułek 1 cebula dymka 10 gałązek szczypiorku 3 ząbki czosnku Białe wino Natka pietruszki Oliwa z oliwek extra virgin Peperoncino Sposób przygotowania: Na patelni podsmażamy czosnek z oliwą, peperoncino i łodyżkami natki pietruszki (bez liści). Po chwili dodajemy omułki. Całość smażymy jeszcze przez maksymalnie 2 minuty – do momentu, w którym omułki zaczną się otwierać. Wtedy wyjmujemy je ze skorupek. Skorupki wyrzucamy, ale zachowujemy wodę z gotowania. Na innej patelni podsmażamy na odrobinie oliwy drobno poszatkowaną cebulę dymkę. Dodajemy pokrojone na grube na pół centymetra plasterki ziemniaki i podsmażamy. Dodajemy około 10 gałązek szczypiorku i trochę soli i zalewamy białym winem. Całość mieszamy. Dodajemy jedną chochlę wody, która została nam po gotowaniu omułków, po czym wyłączamy ogień i dodajemy omułki. Dodajemy trochę soli i całość miksujemy. Spaghetti: Gotujemy makaron. Na patelni podsmażamy na odrobinie oliwy czosnek, po czym zdejmujemy Go z patelni. Wrzucamy na nią ugotowane na al dente spaghetti i podsmażamy, dodając poszatkowaną natkę pietruszki oraz wodę z omułkami.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
/źródlo - AKW/ |
Poprawiony: czwartek, 11 maja 2017 10:20 |