Przepis na faworki Drukuj Email
Wpisany przez Marek   
poniedziałek, 09 marca 2009 10:36

Faworki domowe

Jedno całe jajko i dwa żółtka wbić do szklanki i zapamiętać ile zajmują objętości.  Dolać tyleż piwa.

  Dodać łyżeczkę cukru pudru. Wlać to wszystko do większej miseczki dodając łyżkę miękkiego (ale nie stopionego) masła. Do tej masy, ciągle ją mieszając, stopniowo dodajemy mąkę „wyrabiając” całość. Ciasto powinno być jak najbardziej miękkie, ale nie lejące się. Musi być takie by dało się wałkować.  Posypujemy stolnicę mąką, odcinamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy je, tniemy na paski 3-4 cm, te zaś na krótsze fragmenty.  Powstałe paseczki nacinamy, a jeden z końców przewlekamy przez to nacięcie. Tak przygotowany faworek wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy aż osiągnie złotawy kolor. Następuje to bardzo szybko więc należy uważać aby ich nie spalić. Po usmażeniu wyjmujemy na papierowy ręcznik, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Potem kładziemy faworki warstwami na półmisku obficie posypując cukrem pudrem. Pycha.
 
Marek z Warszawy, ale rodem ze Szczecina  

Poprawiony: sobota, 15 stycznia 2022 17:38