Cantuccini z kawałkami czekolady - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 08 maja 2017 08:15

CANTUCCINI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, ma wyjątkowo słodką propozycję na deser. Jest nią tradycyjna włoska przekąska – chrupiące cantuccini z kawałkami czekolady. Smacznego !

 

Składniki (na 30 cantuccini):
500 g mąki
300 g cukru
150 g migdałów
100 g czekoladowych kropelek
4 jajka
Trochę drożdży
Szczypta cukru wanilinowego
Szczypta soli
1 pomarańcza – skórka
Do posmarowania cantuccini:
1 żółtko jajka
Łyżeczka cukru
Pół szklanki mleka

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze planetarnym z końcówką w kształcie liścia i wyrabiamy ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję.
Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części w kształcie bochenków chleba i smarujemy wierzch pędzelkiem z wymieszanym wcześniej mlekiem, jajkiem i cukrem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st, przez 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy około 10 minut, aż ciasto troszkę ostygnie. Po tym czasie, kroimy bochenki na plasterki i ponownie pieczemy w piekarniku 10 minut w temperaturze 170 st.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

/źródło - AKW/

Poprawiony: poniedziałek, 08 maja 2017 08:25