Wpisany przez S.Z.
|
poniedziałek, 08 maja 2017 08:15 |
CANTUCCINI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, ma wyjątkowo słodką propozycję na deser. Jest nią tradycyjna włoska przekąska – chrupiące cantuccini z kawałkami czekolady. Smacznego !
Składniki (na 30 cantuccini): 500 g mąki 300 g cukru 150 g migdałów 100 g czekoladowych kropelek 4 jajka Trochę drożdży Szczypta cukru wanilinowego Szczypta soli 1 pomarańcza – skórka Do posmarowania cantuccini: 1 żółtko jajka Łyżeczka cukru Pół szklanki mleka
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze planetarnym z końcówką w kształcie liścia i wyrabiamy ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części w kształcie bochenków chleba i smarujemy wierzch pędzelkiem z wymieszanym wcześniej mlekiem, jajkiem i cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st, przez 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy około 10 minut, aż ciasto troszkę ostygnie. Po tym czasie, kroimy bochenki na plasterki i ponownie pieczemy w piekarniku 10 minut w temperaturze 170 st.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
/źródło - AKW/ |
Poprawiony: poniedziałek, 08 maja 2017 08:25 |