Sezon grillowy rozpoczęty! Poznaj nowe trendy - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 02 maja 2017 10:15

Sezon grillowy rozpoczęty, poznaj nowe trendy

Pierwszy majowy weekend już od wielu lat uważany jest za tradycyjne i oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego. Upragniona majówka jest dla wielu z nas tak ważna, że czekamy na nią cały rok, a pierwsze majowe promienie słońca zachęcają nas do kreatywnego spojrzenia na grillowanie. Co będzie królowało podczas tegorocznej majówki na naszych stołach i rusztach? Przede wszystkim niekonwencjonalne rozwiązania i wyszukane marynaty i farsze , które możemy zrobić np. z bakalii. Takie rozwiązanie zdecydowanie skradnie serca i podniebienia naszych gości!

Pieczone ziemniaczki nadziewane suszoną żurawiną z jogurtem greckim

Składniki
• 6 dużych ziemniaków
• 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland
• 10 plasterków boczku
• 1 czerwona cebula
• 1 batat
• 100 ml jogurtu greckiego
• Szczypiorek
• Sól i pieprz
• 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy, wydrążając w nich za pomocą łyżeczki miejsce na farsz. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, boczek, żurawinę i startego batata. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim (możemy dodać również odrobinę pikantnej lub wędzonej papryczki). Gotowym farszem nadziewamy ziemniaki. Następnie przekładamy je na nagrzany wcześniej ruszt i grillujemy przez ok 40-50 minut, aż zmiękną (najlepiej będą smakować grillowane pod przykryciem). Gotowe ziemniaki najlepiej smakują podane z sosem z jogurtu greckiego, który przyprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Grillowane szaszłyki z krewetek w marynacie ze Złotych owoców i suszonego Mango

Składniki
• 1 opakowanie krewetek (mogą być świeże lub mrożone)
• 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• 70 g Mango Bakalland
• 1 cytryna
• 1 limonka
• 1 ząbek czosnku
• Garść świeżej kolendry
• Sól i pieprz do smaku
• Odrobina oliwy
• Patyczki do szaszłyków
Przepis na marynatę
Na patelni podgrzewamy oliwę z posiekanym czosnkiem, następnie dodajemy Złote owoce oraz mango, do których wlewamy sok wyciśnięty z połówek cytryny i limonki. Podsmażamy do momentu uzyskania delikatnego sosu. Dodajemy posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Krewetki nadziewamy na patyczki do szaszłyków i delikatnie solimy oraz przed grillowaniem skrapiamy je delikatnie dokiem z cytryny i limonki oraz kilkoma kroplami oliwy. Grillujemy przez ok. 5 minut i polewamy sosem z bakalii. Najlepiej smakować będą z chrupiącą bagietką i masłem czosnkowym.

Żeberka w marynacie z suszonej wiśni z grillowaną kukurydzą

• 1 kg żeberek
• 100 g Wiśni soczystej Bakalland
• 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• Pół szklanki soku z czarnej porzeczki
• Kilka ziaren kolorowego pieprzu
• 2 świeże kukurydze
• Sól
• Oliwa
Na patelni podsmażamy na kilku kroplach oliwy suszoną wiśnię i żurawinę, dodając do nich sok z czarnej porzeczki. W trakcie redukowania sosu dodajemy przyprawy. Do gotowej marynaty, którą wcześniej odrobinę studzimy wkładamy żeberka. Najlepiej żeby marynowały się przez całą noc. Gotowe żeberka grillujemy przez ok 30-40 minut, aż nabiorą rumianego koloru. Do żeberek najlepiej pasować będzie grillowana razem z nimi z odrobiną soli kukurydza.

/źródło - /