Wpisany przez S.Z.
|
wtorek, 02 maja 2017 10:15 |
Sezon grillowy rozpoczęty, poznaj nowe trendy
Pierwszy majowy weekend już od wielu lat uważany jest za tradycyjne i oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego. Upragniona majówka jest dla wielu z nas tak ważna, że czekamy na nią cały rok, a pierwsze majowe promienie słońca zachęcają nas do kreatywnego spojrzenia na grillowanie. Co będzie królowało podczas tegorocznej majówki na naszych stołach i rusztach? Przede wszystkim niekonwencjonalne rozwiązania i wyszukane marynaty i farsze , które możemy zrobić np. z bakalii. Takie rozwiązanie zdecydowanie skradnie serca i podniebienia naszych gości!
Pieczone ziemniaczki nadziewane suszoną żurawiną z jogurtem greckim
Składniki • 6 dużych ziemniaków • 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland • 10 plasterków boczku • 1 czerwona cebula • 1 batat • 100 ml jogurtu greckiego • Szczypiorek • Sól i pieprz • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy, wydrążając w nich za pomocą łyżeczki miejsce na farsz. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, boczek, żurawinę i startego batata. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim (możemy dodać również odrobinę pikantnej lub wędzonej papryczki). Gotowym farszem nadziewamy ziemniaki. Następnie przekładamy je na nagrzany wcześniej ruszt i grillujemy przez ok 40-50 minut, aż zmiękną (najlepiej będą smakować grillowane pod przykryciem). Gotowe ziemniaki najlepiej smakują podane z sosem z jogurtu greckiego, który przyprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Grillowane szaszłyki z krewetek w marynacie ze Złotych owoców i suszonego Mango
Składniki • 1 opakowanie krewetek (mogą być świeże lub mrożone) • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland • 70 g Mango Bakalland • 1 cytryna • 1 limonka • 1 ząbek czosnku • Garść świeżej kolendry • Sól i pieprz do smaku • Odrobina oliwy • Patyczki do szaszłyków Przepis na marynatę Na patelni podgrzewamy oliwę z posiekanym czosnkiem, następnie dodajemy Złote owoce oraz mango, do których wlewamy sok wyciśnięty z połówek cytryny i limonki. Podsmażamy do momentu uzyskania delikatnego sosu. Dodajemy posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Krewetki nadziewamy na patyczki do szaszłyków i delikatnie solimy oraz przed grillowaniem skrapiamy je delikatnie dokiem z cytryny i limonki oraz kilkoma kroplami oliwy. Grillujemy przez ok. 5 minut i polewamy sosem z bakalii. Najlepiej smakować będą z chrupiącą bagietką i masłem czosnkowym.
Żeberka w marynacie z suszonej wiśni z grillowaną kukurydzą
• 1 kg żeberek • 100 g Wiśni soczystej Bakalland • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland • Pół szklanki soku z czarnej porzeczki • Kilka ziaren kolorowego pieprzu • 2 świeże kukurydze • Sól • Oliwa Na patelni podsmażamy na kilku kroplach oliwy suszoną wiśnię i żurawinę, dodając do nich sok z czarnej porzeczki. W trakcie redukowania sosu dodajemy przyprawy. Do gotowej marynaty, którą wcześniej odrobinę studzimy wkładamy żeberka. Najlepiej żeby marynowały się przez całą noc. Gotowe żeberka grillujemy przez ok 30-40 minut, aż nabiorą rumianego koloru. Do żeberek najlepiej pasować będzie grillowana razem z nimi z odrobiną soli kukurydza.
/źródło - / |