Gdy kiełbaska to za mało: Sezonowe menu miłośnika grillowania |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 01 maja 2017 09:42 |
Gdy kiełbasa to za mało: Sezonowe menu miłośnika grillowania
Majowe początkiMaj to miesiąc, w którym większość roślin dopiero rozpoczyna etap intensywnego wzrostu. W tym miesiącu zdecydowanie lepiej postawić na dania mięsne, eksperymentując z nowymi smakami. Sezonowym i pełnym witamin dodatkiem do treściwych potraw będą sałatki ze świeżych i młodych warzyw, takich jak pierwszy szczaw czy delikatna botwinka. W czerwcu na bogatoOficjalny początek lata zobowiązuje, dlatego w czerwcu możemy zaszaleć tak w kuchni tradycyjnej, jak i podczas pichcenia pod chmurką. To właśnie w tym miesiącu nasze potrawy z grilla możemy wzbogacić o brokuły, cukinię, kalafiora oraz młode ziemniaki, serwowane z masłem i koperkiem. Lipcowa wykwintnośćKulminacja grillowego sezonu pozwala na pewną dozę fantazji. Kiedy już pierwszy apetyt na potrawy z lekkim, dymnym aromatem został zaspokojony, nadeszła pora na wypróbowanie bardziej finezyjnych propozycji. Jakie warzywa najlepiej wkomponować w jadłospis w lipcu? Po pierwsze – groszek cukrowy. Swoją delikatną słodyczą idealnie przełamuje smak wyrazistych przypraw. Przygotowany analogicznie, jak bób, oraz posypany listkami świeżej mięty lub bazylii stanowi doskonały dodatek do grillowanego kurczaka w marynacie tymiankowej, udekorowanego plastrem szynki prosciutto i drobnymi kostkami sera żółtego. Jak jeszcze można rozpieścić podniebienie dzięki potrawom przygotowywanym na grillu? – Lipiec to także początek sezonu na buraki. To na wskroś polskie warzywo dzięki zaledwie kilku dodatkom odkryje swoje wykwintne oblicze. Marynowane w occie balsamicznym z czosnkiem, rozmarynem, chili, bazylią, szałwią, tymiankiem i majerankiem, a następnie zgrillowane plastry buraków wraz z żółtym serem stworzą barwną i aromatyczną alternatywę dla włoskiej sałatki caprese – podpowiada Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki. Kolorowy sierpieńCzająca się za rogiem jesień to przede wszystkim czas warzyw dyniowatych. Bakłażan, cukinia czy patison są wprost stworzone do grillowania i z pewnością każdy domowy kucharz zna co najmniej kilkanaście sposobów ich przyrządzania. Drugim przepysznym dodatkiem do upichcenia na ruszcie jest kukurydza. Ponadto sierpniowe dni przynoszą pierwsze zbiory papryki. Rutynowo dodawane do szaszłyków mogą zagrać także pierwsze skrzypce w naszym grillowym menu. Wyśmienicie smakują w wersji nadziewanej, wypełnione aromatycznym farszem z mielonego mięsa baraniego i doprawione świeżym rozmarynem oraz posypane utartym serem typu gouda. Choć swą formą przypominają nieco tradycyjne gołąbki, to faszerowane papryki, dla odmiany, można serwować zarówno z sałatkami, ryżem, jak również aromatycznym i prostym dipem, przygotowanym z natki pietruszki, koperku, szczypiorku i kilku łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. Grillowane papryki z pikantnym farszemSkładniki: Wykonanie: Smacznego! /źródło - / |
Poprawiony: poniedziałek, 01 maja 2017 09:58 |