Sery na talerzach Europejczyków |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 28 kwietnia 2017 09:42 |
Sery na talerzach Europejczyków
W zależności od części Europy oraz danego regionu, sery spożywane są w innej formie. Różnią się nie tylko nazwami, konsystencją i smakiem, ale przede wszystkim sposobem podania. Uwarunkowana kulturowo tradycja podania sera, to często samo sedno smakowania tego produktu. Nie każdy ser bowiem spożywany jest jako dodatek do pieczywa lub składnik podkreślający smak dania. O ile w Polsce najczęściej kojarzymy sery z wytrawnym menu, w niektórych częściach Europy niekoniecznie możemy się z tym spotkać. Camembert i Brie – francuscy królowieChyba nie ma osoby, która choć raz nie próbowała tych wykwintnych specjałów wprost z kraju pięknych winnic. Najbardziej popularne, niezwykle aromatyczne i otoczone charakterystyczną... spleśniałą skórką! Mimo, że brzmi to dość niesmacznie, zapewniamy że to istna kwintesencja tych serów. Oprócz kształtu różnią się również smakiem - okrągły camembert to kremowa konsystencja i ostry zapach, natomiast w trójkątnym Brie wyczujemy orzechową nutkę. Oba wytwarzane są z mleka krowiego, pochodzącego z różnych części Francji. Doskonałe jako przekąska do wina, a także element wykwintnej deski serów. Cheddar – ulubieniec wysp brytyjskichZłocisto-pomarańczowy, kruchy i twardy. Ma lekko ostry i kwaskowaty smak. Jest to najchętniej spożywany w Wielkiej Brytanii ser z mleka krowiego. Najlepiej degustować go w postaci przekąski lub w formie dodatku do dań – idealnie sprawdzi się jako składnik dań zapiekanych np. sufletu. W Anglii króluje także w... barach szybkiej obsługi, wypełniając wnętrze słynnych hamburgerów. Brunost – skandynawska słodkośćNorwegowie upodobali sobie ser kozi, który oprócz ciekawej barwy, posiada także iście... słodki smak! Brunost to dosłownie ciemnobrązowy ser o konsystencji rozpływającej się w ustach, mający posmak przypominający toffi. Najczęściej spożywany na śniadanie z ciepłymi goframi z dżemem. Co ciekawe, zawiera bardzo dużo witaminy D3, która rekompensuje spory brak słońca na północy Norwegii. Gorgonzola – lazurowy przysmak LombardiiUpstrzony niebieskimi plamami, o kremowej konsystencji i ostro-słodkawym miąższu. To musi być Gorgonzola! Potocznie zwana „lazurem”, dojrzewając we włoskich jaskiniach Lombardii uzyskuje aksamitnie kremową konsystencję i pikantny smak. Doskonale komponuje się ze słodkościami np. dojrzałą gruszką lub brzoskwinią. Warto spróbować dodać ten typ sera do pizzy lub dan zapiekanych, a także jako składnik sosów - w wyjątkowy sposób podkreśli ich smak. Halloumi – cypryjskie słońceW krajach wysuniętych daleko na południe popularne są sery o smaku bardzo słonym. Nie inaczej jest w przypadku sera owczego (lub mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego) produkowanego na Cyprze. Sama receptura jego wytwarzania uwzględnia także dodanie... liści mięty. Idealny do smażenia i grillowania. Jest też podawany w formie dodatku do sałatki.
Fondue z różnych gatunków sera
/źródło - / |
Poprawiony: piątek, 28 kwietnia 2017 09:57 |