Herbaciane drinki na majówkę prosto z Sri Lanki Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 21 kwietnia 2017 09:15

Herbaciane drinki na majówkę prosto ze słonecznej Sri Lanki

Majówka to czas spotkań z przyjaciółmi przy grillu i napojach z procentami. W tym roku warto zainspirować się przepisami prosto ze słonecznej Sri Lanki i przygotować delikatne drinki na bazie herbaty. Nic bowiem nie gasi pragnienia tak, jak ten złocisty napar. Co więcej, herbata doskonale komponuje się z wieloma rodzajami alkoholi, tworząc za każdym razem oryginalny i orzeźwiający smak. Warto zatem zapoznać się z przepisami na majówkowe drinki, zaproponowanymi przez ekspertów marki Akbar.

 

Mocny alkohol, pity w szczególności w upalne dni, może być powodem udaru, odwodnienia oraz osłabnięć. Doskonale wiedzą o tym Lankijczycy, gdyż średnia roczna temperatura na wyspie wynosi ponad 27°C. Dlatego w ciepłe, majowe dni lepiej przygotować lżejsze drinki na bazie herbaty, które nie tylko ugaszą pragnienie, ale również orzeźwią w upalny dzień.

Owocowe orzeźwienie

Połączenie owoców z alkoholem jest bardzo popularne. Wystarczy wspomnieć hiszpańską sangrię, która składa się z dużej ich ilości oraz wina z wodą. Podobny koktajl możemy przyrządzić na bazie herbaty – będzie miał równie bogaty smak. Do połączeń z winem czerwonym najlepiej pasuje intensywna i aromatyczna czarna herbata, która nie „zniknie” w towarzystwie wyrazistego smaku alkoholu.
Składniki:
• Ulubione owoce: pomarańcze, cytryny, jabłka, truskawki, wiśnie, arbuz itp.
• Czarna herbata Akbar Pure Ceylon
• Czerwone wino, półsłodkie
Przygotowanie:
Owoce myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki lub plasterki. Ostudzony napar z czarnej herbaty mieszamy z winem w proporcji 1:1. Zalewamy nim owoce i pozostawiamy na 2-3 godziny, aby napój przeszedł wszystkimi smakami.

Lankijska słodycz

Czaj to korzenny napój przygotowywany na bazie czarnej, lankijskiej herbaty i mleka. Ze względu na dużą ilość miodu oraz cukru trzcinowego jest niezwykle słodki, dlatego dobrze sprawdza się jako baza do drinków. Chcąc przygotować jego alkoholową wersję, wystarczy dodać do niego trochę likieru lub rumu.
Składniki:
• 3 łyżeczki czarnej herbaty Akbar Pure Ceylon
• Kardamon, imbir, goździki, cynamon
• 150 ml mleka
• Brązowy cukier lub miód
• 100 ml likieru mlecznego lub białego rumu
Przygotowanie:
W rondelku umieszczamy przyprawy i zalewamy 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy herbatę i parzymy przez 3-5 minut. W oddzielnym naczyniu podgrzewamy mleko. Do wysokiej szklanki przelewamy przecedzoną przez sito herbatę z przyprawami, dodajemy cukier lub miód oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy do momentu, aż słodkie dodatki się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy napój będzie dobrze schłodzony dodajemy do niego odrobinę rumu lub likieru.

Wiśniowy posmak

Doskonałym i łatwym w wykonaniu drinkiem na bazie herbaty będzie również mocny napar z dodatkiem ulubionej nalewki i owoców.
Składniki:
• 200 ml czarnej herbaty Akbar Pure Ceylon
• 50 ml nalewki np. wiśniowej
• Wiśnie
• Lód
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Kiedy ostygnie dolewamy nalewki, dorzucamy kruszonego lodu i dekorujemy wiśniami.
Smacznego!
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 21 kwietnia 2017 09:27