Słodkich bezglutenowych świąt! (także przepis) |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 17 kwietnia 2017 08:58 |
Słodkich i bezglutenowych świat! Coraz więcej osób zwraca uwagę na zawartość glutenu w produktach spożywczych. Wielu spośród nas odmawia sobie z tego tytułu skosztowania np. świątecznych wypieków. Jednak życie na diecie bezglutenowej nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych domowych słodkości. Przepisy przekazywane od pokoleń wystarczy czasem zmodyfikować lub unowocześnić i po kłopocie. Dla osób unikających glutenu mamy wyjątkowy wielkanocny przepis na tort bezowy. Święta bez glutenuDieta bezglutenowa nie jest łatwa, w szczególności w okresie świąt, gdy tradycyjne wypieki kuszą nas swoim zapachem i wyglądem. Kuchnia bezglutenowa to sztuka zamiany składników na te wolne od alergenu. Babcine przepisy możemy z łatwością zmodyfikować tak, aby dopasować je do swojej diety lub do diety naszych najbliższych np. wymieniając mąkę pszenną na kukurydzianą, ryżową lub owsianą (z produkcji bezglutenowych). Warto jednak czasem postawić na coś nietuzinkowego i odświeżyć w ten sposób świąteczne menu. Co ciekawe, ciasta, babki czy torty bezglutenowe są często łatwiejsze do upieczenia, a dodatkowo równie apetyczne i efektowne. Jesteśmy pewni, że wielkanocny tort bezowy przygotowany z cukrem pudrem Cukier Królewski zaczaruje podniebienia całej rodziny. Wybrałeś mąkę? Wybierz i puder!Cukier puder Cukier Królewski 500 g jest wyjątkowo lekki i sypki, a jego szczelna, wyłożona od wewnątrz folią torebka, chroni produkt przed czynnikami zewnętrznymi. Z kolei cukier puder z okienkiem 400 g Cukier Królewski oprócz tego, że jest równie delikatny i puszysty, wyróżnia się torebką o dodatkowych funkcjonalnościach. Jest ona w całości wykonana z folii, a ponadto posiada samoprzylepną etykietę, którą można zabezpieczyć brzeg po jej otwarciu. Dzięki okienku na opakowaniu, przekonamy się natomiast o sypkości cukru już w sklepie. Gdyby z kolei ktoś szukał pudru wyłącznie do obsypania domowych słodkości, tutaj zdecydowanie sprawdzi się cukier puder w młynku Cukier Królewski. Został on stworzony z myślą o dekorowaniu. Innowacyjne opakowanie zdecydowanie temu sprzyja. Dzięki młynkowi można to zrobić bez konieczności użycia sitka, gdyż rozdrobni on najmniejsze nawet grudki, a aplikacja za jego pomocą będzie szybka i precyzyjna. Cytrynowy tort bezowySkładniki: Na lemon curd: Dodatkowo: Przygotowanie: Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy. /źródło - / |