Dzień z hummusem, czyli menu w orientalnym stylu Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 14 kwietnia 2017 09:22

Dzień z hummusem, czyli menu w orientalnym stylu

Niezwykle popularną przystawką kuchni Bliskiego Wschodu jest hummus. To delikatna i aksamitna w smaku pasta przygotowana z ciecierzycy oraz nasion sezamu. Zawiera duże ilości błonnika oraz białka roślinnego, dlatego bardzo dobrze sprawdza się w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. To idealny dodatek do śniadania, kolacji czy dania głównego.

Propozycja na śniadanie – hummus z jajkiem sadzonym i chrupiącym pieczywem

Składniki:
* 6 łyżek hummusu marki Jasmeen
* 2 jajka
* 2 szczypty mielonego kminu rzymskiego
* 1 awokado
* 1 garść pomidorów koktajlowych
* kilka liści rukoli
* 2 łyżki sezamu
* 2 kromki ciemnego pieczywa
* 1 łyżka oleju sezamowego
* oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na talerz wykładamy hummus, który posypujemy dla smaku kminem rzymskim. Następnie kładziemy obok niego obrane i pokrojone awokado, pomidorki koktajlowe oraz rukolę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Na rozgrzanej patelni prażymy sezam i posypujemy nim składniki na talerzu. Następnie na tej samej patelni smażymy jajka sadzone i doprawiamy je solą, pieprzem oraz olejem sezamowym. Zdejmujemy je z patelni i kładziemy na talerzu. Na sam koniec opiekamy kromki ciemnego chleba w tosterze. Pyszne śniadanie gotowe!

Propozycja na obiad – domowa pizza z hummusem

Składniki:
* 1 opakowanie hummusu marki Jasmeen
* 1 rozrobione ciasto do pizzy
* 2 papryki czerwone
* 10 brokułów
* 200 g startego sera mozzarella
Przygotowanie:
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim rozrobione ciasto do pizzy. Następnie rozsmarowujemy na nim cienką warstwę hummusu, układamy pokrojoną w podłużne paski paprykę i brokuły. Wszystko posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C na około 15 minut. Gotową pizzę kroimy i podajemy na talerzach.

Propozycja na kolację – grillowany szaszłyk z indykiem, warzywami i hummusem

Składniki:
* ½ opakowania hummusu marki Jassmen
* 200 g fileta z piersi indyka
* 1 cukinia
* 1 czerwona cebula
* 8 pomidorków koktajlowych
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżeczka kurkumy
* ½ łyżeczki mielonej kolendry
* ½ łyżeczki mielonej papryki w proszku
* 1 łyżeczka suszonego oregano
* 1 łyżka miodu
* 3 szczypty soli morskiej
* 2 szczypty pieprzu
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę na 4 ćwiartki, a obraną cukinię w podłużne i cienkie kawałki. Wszystkie składniki wraz z pomidorkami koktajlowymi wkładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, kolendrą, mieloną papryką oraz suszonym oregano. Kolejno polewamy je oliwą z oliwek i dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie nabijamy doprawione składniki na patyczki i grillujemy na patelni lub grillu przez około 12 minut, z każdej strony po około 6 minut. Pod sam koniec pieczenia skrapiamy szaszłyki sokiem z cytryny i smarujemy miodem.

Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 14 kwietnia 2017 09:39