Wpisany przez S.Z.
|
piątek, 14 kwietnia 2017 09:22 |
Dzień z hummusem, czyli menu w orientalnym stylu
Niezwykle popularną przystawką kuchni Bliskiego Wschodu jest hummus. To delikatna i aksamitna w smaku pasta przygotowana z ciecierzycy oraz nasion sezamu. Zawiera duże ilości błonnika oraz białka roślinnego, dlatego bardzo dobrze sprawdza się w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. To idealny dodatek do śniadania, kolacji czy dania głównego.
Propozycja na śniadanie – hummus z jajkiem sadzonym i chrupiącym pieczywem
Składniki: * 6 łyżek hummusu marki Jasmeen * 2 jajka * 2 szczypty mielonego kminu rzymskiego * 1 awokado * 1 garść pomidorów koktajlowych * kilka liści rukoli * 2 łyżki sezamu * 2 kromki ciemnego pieczywa * 1 łyżka oleju sezamowego * oliwa z oliwek Przygotowanie: Na talerz wykładamy hummus, który posypujemy dla smaku kminem rzymskim. Następnie kładziemy obok niego obrane i pokrojone awokado, pomidorki koktajlowe oraz rukolę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Na rozgrzanej patelni prażymy sezam i posypujemy nim składniki na talerzu. Następnie na tej samej patelni smażymy jajka sadzone i doprawiamy je solą, pieprzem oraz olejem sezamowym. Zdejmujemy je z patelni i kładziemy na talerzu. Na sam koniec opiekamy kromki ciemnego chleba w tosterze. Pyszne śniadanie gotowe!
Propozycja na obiad – domowa pizza z hummusem
Składniki: * 1 opakowanie hummusu marki Jasmeen * 1 rozrobione ciasto do pizzy * 2 papryki czerwone * 10 brokułów * 200 g startego sera mozzarella Przygotowanie: Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim rozrobione ciasto do pizzy. Następnie rozsmarowujemy na nim cienką warstwę hummusu, układamy pokrojoną w podłużne paski paprykę i brokuły. Wszystko posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C na około 15 minut. Gotową pizzę kroimy i podajemy na talerzach.
Propozycja na kolację – grillowany szaszłyk z indykiem, warzywami i hummusem
Składniki: * ½ opakowania hummusu marki Jassmen * 200 g fileta z piersi indyka * 1 cukinia * 1 czerwona cebula * 8 pomidorków koktajlowych * 4 łyżki oliwy z oliwek * 1 łyżka soku z cytryny * 1 łyżeczka kurkumy * ½ łyżeczki mielonej kolendry * ½ łyżeczki mielonej papryki w proszku * 1 łyżeczka suszonego oregano * 1 łyżka miodu * 3 szczypty soli morskiej * 2 szczypty pieprzu Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę na 4 ćwiartki, a obraną cukinię w podłużne i cienkie kawałki. Wszystkie składniki wraz z pomidorkami koktajlowymi wkładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, kolendrą, mieloną papryką oraz suszonym oregano. Kolejno polewamy je oliwą z oliwek i dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie nabijamy doprawione składniki na patyczki i grillujemy na patelni lub grillu przez około 12 minut, z każdej strony po około 6 minut. Pod sam koniec pieczenia skrapiamy szaszłyki sokiem z cytryny i smarujemy miodem.
Smacznego!
/źródło - / |
Poprawiony: piątek, 14 kwietnia 2017 09:39 |