3 proste sposoby na Wielkanoc - przepis |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 14 kwietnia 2017 09:12 |
3 proste sposoby na WielkanocŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a Ty nie wiesz, co przygotować na wielkanocny stół? Jak sprawić, żeby Wielkanoc była pełna wyjątkowych smaków i zapachów, a przygotowane potrawy były łatwe i szybkie? Nasze 3 proste sposoby na to jak urozmaicić wielkanocne potrawy, to idealny przepis, który pozwoli Tobie nie pogubić się w świątecznych przygotowaniach. Zdrowe i smaczne sałatki, dania urozmaicone smakiem suszonych owoców i orzechów, czy ciasta z bakaliami, to propozycje których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
Sposób pierwszy – zachowaj spokójNie od dziś wiadomo, że nerwy nie są najlepszym pomocnikiem w kuchni. Dlatego pamiętajmy, aby w tym gorącym czasie zachować spokój, który pozwoli nam przygotować smaczne i pełne aromatów potrawy. Nawet jeśli do Świąt pozostało już tylko kilka dni, nie bój się planować i jeszcze raz dokładnie przemyśl wszystkie wcześniej zaplanowane przez ciebie prace. Przygotuj listę zakupów, która zdecydowanie ułatwi ci pracę i spowoduje, że na pewno nie zapomnisz o wszystkich niezbędnych do przygotowania dań składnikach. A kiedy dopadnie Cię kryzys, pamiętaj że poza odpowiednio dobranymi składnikami, to również spokój i pozytywne nastawienie doskonale wpływają na smak przygotowanych przez Ciebie dań. Sposób drugi – postaw na wyszukane dodatkiBakalie i orzechy, to doskonałe dodatki, które urozmaicą smak wielkanocnych potraw. Według tradycji bakalie na wielkanocnym stole, mają zapewnić powodzenie i dobrobyt przez cały następny rok. Tradycyjne suszone śliwki, rodzynki, czy morele doskonale sprawdzą się jako nadzienie np. do pieczonych mięs, ale warto również zastanowić się nad nowymi smakami i w wielkanocnych sałatkach, czy farszu do jajek wykorzystać np. suszone mango, ananasa, wiśnię lub Złote owoce (miechunkę peruwiańską). Bakalie to także doskonały pomysł na dekoracje wielkanocnych słodkości. Kajmakowy mazurek z całymi połówkami orzechów Chandler lub świąteczna babka udekorowana bakaliami zachwycą każdego gościa. Bakalie postawmy także na wielkanocnym stole. Będą one doskonałą, zdrową i wartościową przekąską. Sposób trzeci – baw się sprawdzonymi przepisamiPamiętaj o tym, że najlepsze są sprawdzone i tradycyjne przepisy, ale warto czasem urozmaicić ich smak wyszukanymi dodatkami. Tradycyjny sernik, w którym rodzynki zastąpione są Złotymi Owocami (miechunką peruwiańską), na pewno zaskoczy gości swoim smakiem, a słodko – kwaśne Złote owoce, nadadzą mu wyjątkowego charakteru. Do faszerowanych jajek możemy dodać żurawinę z sokiem z granatu lub suszone mango. W wielkanocnych wypiekach doskonale sprawdzą się orzechy np. płatki migdałów lub orzechy włoskie Chandler. Aby nasze potrawy nabrały wyjątkowego, wiosennego charakteru możemy przygotować np. mini babeczki z pistacjami. Dodatek w postaci orzechów sprawi, że babeczki będą również ciekawą ozdobą stołu, ze względu na zielony kolor pistacji. Schab w cieście francuskim z farszem ze Złotych owoców i suszonej żurawinySmak tradycyjnych wielkanocnych potraw warto odmienić za pomocą wyszukanych dodatków, które nadadzą potrawie zupełnie nowego wymiaru. Tradycyjny świąteczny schab możemy urozmaicić farszem przygotowanym na bazie Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) i suszonej żurawiny z sokiem z granatu. /źródło - / |