Zdrowe drugie śniadanie - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 11 kwietnia 2017 09:24

Zdrowe drugie śniadanie

Często nie zastanawiamy się nad naszym drugim śniadaniem. Biorąc je z domu chwytamy za jogurt lub serek – gotowe produkty, które nie wymagają od nas przygotowania. W chwilach, kiedy lodówka jest pusta, ratujemy się pobliskim sklepem lub stołówką w pracy. Wtedy najczęściej bierzemy kanapkę, nie zawsze zdrową i nie zawsze dostarczającą nam tyle energii, ile potrzebujemy podczas pracy. Marka Kühne przygotowała kilka przepisów, których przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a urozmaicą nasze codzienne menu.

Nie przywiązując wagi do drugiego śniadania, często zaopatrujemy się w wafelka lub kanapkę z pszennego pieczywa, które nie odżywiają nas właściwie, powodując szybki powrót głodu. Jeśli chcemy, aby posiłek był wartościowy i syty, powinniśmy poświęcić na jego przygotowanie kilka minut w domu. Jeśli rano lubimy pospać do ostatniej chwili – możemy przyrządzić danie poprzedniego dnia wieczorem. Oto kilka przepisów na pożywne drugie śniadanie.

Sałatka w słoiku

Sałatka nie musi kojarzyć nam się tylko z uzupełnieniem głównego posiłku. Jeśli dodamy do niej ryż lub kaszę to powstanie pełnowartościowe danie, które zapewni nam zastrzyk potrzebnej energii.
Składniki:
• Garść pomidorków koktajlowych
• Kilka różyczek brokułów
• Marchewka
• 50 g kaszy jaglanej
• Ogórek zielony
• Natka pietruszki
• Dressing Vinaigrette marki Kühne
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Kilka małych różyczek brokułów gotuj w osolonej wodzie do momentu aż zmiękną. Warzywa umyj. Pomidorki poprzekrawaj na pół, marchewkę zetrzyj na tarce, ogórka pokrój w kostkę, natkę posiekaj. Układaj warzywa i kaszę warstwami lub wymieszaj – jak wolisz. Całość polej dressingiem.

Zielona kanapka

Wiadomo, że kanapka jest najszybsza do przygotowania i wygodna do zjedzenia – nie potrzebujemy do niej sztućców i można zjeść ją w drodze. Odpowiednio komponując składniki może być również zdrowa i smaczna. Najważniejsze, aby wybrane pieczywo było ciemne i pełnoziarniste. Kupując bułkę warto jednak zwrócić uwagę na jej skład. Nie każde „ciemne” pieczywo wypiekane jest z pełnoziarnistej mąki. Wielu producentów barwi wypieki karmelem, aby wyglądały na zdrowe.
Składniki:
• Bułka pełnoziarnista
• Świeże liście szpinaku
• Papryka Pepperoni marki Kühne
• Zielony ogórek
• Pomidor
• Bazylia, mięta, koperek, natka pietruszki
• ¼ awokado
• Sól, pieprz do smaku
• Opcjonalnie ząbek czosnku
Przygotowanie:
Bułkę przekrój na pół. Awokado zblenduj razem z ziołami. Jeśli nie przeszkadza ci obecność czosnku to przeciśnij go przez praskę i zblenduj razem z awokado i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Tak powstałą pastą posmaruj obie połówki bułki. Ułóż na niej umyte liście szpinaku, pokrojoną paprykę, ogórka i pomidora.

Warzywne sushi

Jeśli możesz poświęcić dłuższą chwilę na przygotowanie jedzenia, to warzywne sushi będzie doskonałą propozycją na drugie śniadanie. Jest nie tylko sycące, ale również smaczne. Dodatkowo możesz dowolnie zmieniać jego składniki na swoje ulubione.
Składniki:
• Ryż do sushi
• Liście nori
• Liście sałaty zielonej
• Korniszony koktajlowe marki Kühne
• Awokado
• Pomidor
Przygotowanie:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozłóż go i lekko rozgnieć na liściach nori tak, aby z jednej strony pozostało ok 3 cm wolnego liścia. Na ryżu ułóż liście sałaty. Teraz połóż pokrojone w małe słupki warzywa – awokado, pomidora i korniszony. Zawiń sushi w rolkę za pomocą specjalnej maty lub folii spożywczej. Delikatnie zwilż pozostawioną końcówkę nori i przyciśnij do niej zwiniętą rolkę. Całość jeszcze raz delikatnie ściśnij i uformuj.
Smacznego!

/źródło - /