Fritatta z patelni z wykorzystaniem brukselki - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 06 kwietnia 2017 09:25

Fritatta z patelni – pomysł na szybkie i łatwe danie z wykorzystaniem brukselki!


Mała, zielona i pyszna. To właśnie... brukselka! Młodsza kuzynka kapusty kryje w sobie więcej, niż ktoś mógłby przypuszczać.

Zaliczana do tzw. warzyw młodości, zawiera silne przeciwutleniacze wspierające funkcje obronne organizmu. Dodatkowo jest źródłem witaminy C - zaledwie 150 g brukselki wystarczy, aby pokryć całościowe, dzienne zapotrzebowanie na ten składnik! Sięgnijmy więc po pyszne i pełne zdrowych właściwości brukselki, wykorzystując je w ulubionych daniach. A już dziś, proponujemy spróbować przepis na Fritattę wprost z patelni, czyli brukselki i groszek w roli głównej!

Fritatta z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką

Składniki:
- 200 g świeżych brukselek
- 100 g surowego groszku (może być mrożony)
- 6 jajek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 150 g sera Aldamer MSM Mońki
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z groszkiem i chwilę razem smażyć. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy. Wylać na patelnię przykrywając warzywa i smażyć, aż zacznie ścinać się po brzegach. Fritattę posypać serem startym na grubych oczkach i poczekać, aż lekko stopnieje. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C i wstawić omlet na ok. 12 min do podpieczenia i stopienia sera.
Smacznego!

Więcej informacji: www.msm-monki.pl

/źródło - /