Słodko wytrawne inspiracje od Lubelli - od świeta i nie tylko - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 24 marca 2017 10:44

SŁODKO-WYTRAWNE INSPIRACJE OD LUBELLI – OD ŚWIĘTA I NIE TYLKO

Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne, a słodkie i wytrawne smaki otwierają przed nami szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Bez względu na to, czy jesteśmy miłośnikami tradycji, czy też lubimy w kuchni eksperymenty, sukces zagwarantują nam przede wszystkim odpowiednio dobrane składniki. W przypadku wszelkiego rodzaju ciast składnikiem, od którego zależy najwięcej jest wysokiej jakości mąka. To ona zapewnia nam wymarzony efekt sprawiając, że ciasta są delikatne i puszyste lub odpowiednio kruche.

 

Wielu z nas z niecierpliwością czeka na Wielkanoc, tęskniąc cały rok za tradycyjnymi, świątecznymi potrawami: słodkim mazurkiem czy białą kiełbasą z chrzanem. Są też i tacy, którzy atmosferę świąt lubią, ale na stole preferują smaki bardziej inspirujące, nieoczywiste. Będą więc na pewno mile zaskoczeni, kiedy w tradycyjnym mazurku pojawi się nieco odmienne, nowoczesne nadzienie, a chrzan stanie się nie tylko dodatkiem, ale jednym z głównych składników wytrawnego dania. Wszystkim nam natomiast zależy, aby wielkanocne potrawy były wyjątkowo udane i smakowały tym, którzy usiądą z nami przy świątecznym stole.

To właśnie z myślą o wszystkich, którzy w kuchni cenią wysoką jakość i chcą uzyskać jak najlepszy efekt swoich kulinarnych starań, Lubella stworzyła linię mąk puszystych, do której należą m. in. Puszysta Mąka Tortowa oraz Puszysta Mąka Luksusowa. Bez względu na to czy wolimy słodkości czy też preferujemy wypieki bardziej wytrawne, obie mąki Lubella są gwarancją, że przygotowane potrawy będą dokładnie takie, jak sobie wymarzyliśmy: babka wyjątkowo puszysta, a kruche ciasto naprawdę kruche.
Wysoka jakość produktu, to nie tylko zapewniająca udane wypieki mąka, ale też nowoczesne opakowanie, które gwarantuje długotrwałą świeżość. Dlatego właśnie, zarówno Puszysta Mąka Tortowa, jak i Puszysta Mąka Luksusowa doskonale sprawdzą się w przypadku świątecznych zadań specjalnych, jak też przy wielu innych okazjach. A także zupełnie bez okazji, gdy po prostu będziemy mieli ochotę na pyszne wypieki.
Do linii Mąk Puszystych Lubelli należą też: Puszysta Mąka Wrocławska, Puszysta Mąka Poznańska oraz Puszysta Mąka Krupczatka

KUCHENNE TRIKI

Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz (na zdjęciu) – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje on tradycyjnego, świątecznego mazurka, ale z nieoczywistym, inspirującym nadzieniem serowo-cytrusowym oraz wypełnione pysznym chrzanowym musem tartaletki, które doskonale sprawdzą się także przy wielu innych okazjach. Zanim przystąpimy do pieczenia, warto zapoznać się z radami kucharza. Dzięki nim nasze ciasto będzie naprawdę idealne!
Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce – przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru – podpowiada Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. I dodaje – Natomiast przed przystąpieniem do pieczenia warto je obciążyć, aby nie podniosło się na środku, podczas, gdy boki opadną do środka foremki. W tym celu wyłożone na blaszkę ciasto należy przykryć papierem, którego wcześniej używaliśmy do chłodzenia i rozwałkowania. Następnie na papier wykładamy np. fasolę lub groch, które delikatne je przygniotą. Pamiętajmy, by usunąć obciążenie 10 – 20 minut przed końcem pieczenia – należy to zrobić, żeby środek mógł też uzyskać odpowiedni kolor. Ten sposób polecam do wszystkich kruchych ciast!

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella, absolwent słynnej, londyńskiej szkoły „Le Cordon Bleu”, uznany kucharz z doświadczeniem na arenie polskiej i zagranicznej, restaurator, szef kuchni i współwłaściciel restauracji „Na Lato” – wyjątkowego punktu na kulinarnej mapie Warszawy. W komponowaniu potraw ceni inspirujące smaki, ale także przepisy czerpiące z tradycji. Interesuje się fizyką... kulinarną. Polem jego eksperymentów w tym zakresie jest kuchnia, efektem – doskonały smak każdego z przyrządzanych dań.

SŁODKO I WYTRAWNIE – DWIE ŚWIĄTECZNE INSPIRACJE KULINARNE

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

POTRZEBUJESZ:
• mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g
• masło 250g
• cukier puder 100g
• cukier kryształ 100g
• jajko 1 sztuka
• żółtka 2 sztuki
• sól szczypta
• proszek do pieczenia szczypta
• serek kremowy 500g
• cukier waniliowy 1 opakowanie
• śmietana 36% 150g
• cukier 50g
• skórka z cytryny i pomarańczy
• mieszane bakalie 1 opakowanie

Czas przygotowania: 60 – 90 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień...
Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 1600C na złoty kolor.
2. W międzyczasie...
Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.

3. To już prawie meta!
Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.
Brawo! Właśnie powstało wyjątkowe kulinarne dzieło! Możesz je podać na świąteczny stół.

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami

POTRZEBUJESZ:
• mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g
• masło 200g
• jajko 1 sztuka
• sól 15g
• serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym)
• śmietana 36% 100g
• chrzan Krakus 2 łyżki
• sok z cytryny do smaku kilka kropli
• sól i pieprz
• rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek
• koperek
• wędzony łosoś w plastrach 200g
• rzeżucha

Czas przygotowania: 60 –90 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień...
Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 1600C na złotobrązowy kolor.

2. W międzyczasie...
Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.

3. To już prawie meta!
Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.
I gotowe! Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 24 marca 2017 11:01