Zupa na słodko i pikantnie - przepis na wiosenną dietę Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 22 marca 2017 10:46

Zupa na słodko i pikantnie – przepis na wiosenną dietę

Zbliżająca się wiosna motywuje nas do zmiany diety na lżejszą i zdrowszą. Zupy na słodko i pikantnie to łatwostrawny, a zarazem pożywny posiłek, który bardzo pozytywnie wpływa na nasz metabolizm. Ponadto zupy zawierają liczne warzywa, które są niezbędne do utrzymania odpowiednio zbilansowanej diety.bliżająca się wiosna motywuje nas do zmiany diety na lżejszą i zdrowszą. Zupy na słodko i pikantnie to łatwostrawny, a zarazem pożywny posiłek, który bardzo pozytywnie wpływa na nasz metabolizm. Ponadto zupy zawierają liczne warzywa, które są niezbędne do utrzymania odpowiednio zbilansowanej diety.

Wiosną możemy postawić na lżejsze posiłki, ale pamiętajmy, aby nadal były pożywne i dostarczały niezbędnej nam energii. Nasza dieta powinna być pełna zdrowych warzyw, przypraw oraz ziół. Zupy to przepis na pyszny, pełnowartościowy i niskokaloryczny posiłek, w którym może się znaleźć każdy z tych składników. Możemy je przyrządzać na różne sposoby, np. na słodko lub pikantne. Warto spróbować każdego z nich!

Zupa krem z kukurydzy z cynamonem
Składniki:
* 2 puszki kukurydzy marki Sandra
* 3 szklanki bulionu warzywnego
* 50 g serka philadelphia
* 1 słodki ziemniak
* 3 łyżki masła
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki cynamonu
* 1 łyżka słodkiej papryki
* 1 garść listów pietruszki
* sól

Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło, dodajmy posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy wszystko około 3 minuty na małym ogniu. Następnie wsypujemy kukurydzę i doprawiamy cynamonem, słodką papryką i szczyptą soli. Wlewamy cały bulion oraz dodajemy obrane, pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Gotujemy całość około 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie miksujemy zupę za pomocą blendera i przecedzamy przez sitko. Garnek z kremem z kukurydzy odstawiamy na mały ogień, dodajemy serek philadelphia i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Przygotowany krem podajemy na głębokich talerzach i dekorujemy pietruszką.

Pikantna zupa z groszku
Składniki:
* 1 puszka zielonego groszku marki Sandra
* 0,5 l bulionu warzywnego
* 1 cebula
* ½ łyżki kolendry
* 3 cm świeżego imbiru
* 1 garść pestek prażonego słonecznika
* 2 ząbki czosnku
* 1 papryczka chili
* sól i pieprz
* oliwa z oliwek

Przygotowanie:
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez około 4 minuty cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, starty imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Następnie dodajemy odcedzony groszek i smażymy kolejne 4 minuty. Po upływie tego czasu wszystkie składniki zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy solą i pieprzem oraz gotujemy, aż groszek zrobi się miękki, czyli około 10 minut. Gdy zupa lekko ostygnie miksujemy ją na za pomocą blendera. Gotowy krem podajemy z kolendrą i pestkami prażonego słonecznika.

/źródło - /

Poprawiony: środa, 22 marca 2017 11:01