Pomysł na danie jednogarnkowe z cieciorką - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 19 marca 2017 15:57

Pomysł na pyszne jednogarnkowe danie z cieciorką

Dobrym pomysłem na przygotowanie pysznego obiadu, bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni, jest danie jednogarnkowe. Do jego przyrządzenia, jak sama nazwa wskazuje, wystarczy nam jeden garnek i ulubione składniki. Czas oszczędzimy zatem nie tylko na gotowaniu, ale i zmywaniu. Marka Jasmeen proponuje jednogarnkowe danie z cieciorką, która świetnie smakuje i nadaje potrawom orientalnej nuty.

 

Danie jednogarnkowe to szybki i niezwykle prosty sposób na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W jednym garnku możemy przyrządzić wiele smacznych potraw z różnych kuchni świata. Składnikiem, który idealnie sprawdza się w jednogarnkowych daniach jest cieciorka. To dzięki niej potrawy zyskują oryginalny smak.

Indyk z cieciorką na czerwonym winie

Składniki:
* 1 puszka ciecierzycy marki Jasmeen
* 250 g piersi z indyka
* 3 pomidory
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* ½ szklanki czerwonego wina
* 4 ziemniaki
* 1 łyżka ziół prowansalskich
* 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej
* ¾ łyżki ostrej papryki
* garść listków świeżego tymianku
* sól i pieprz
* oliwa z oliwek

Przygotowanie:
W rondlu z grubym dnem podsmażamy na oliwie z oliwek drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajmy pokrojoną w kostkę pierś z indyka, którą doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy około 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy do rondla odcedzoną ciecierzycę, obrane i pokrojone ziemniaki oraz szklankę gorącej wody i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, zioła prowansalskie oraz słodką i ostrą paprykę. Całość zalewamy winem i gotujemy kolejne 10 minut, aż większa część wody wyparuje. Gotowe danie podajemy na głębokich talerzach.

Smacznego!

/źródlo - /

Poprawiony: niedziela, 19 marca 2017 16:08