Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku - przepis |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 17 marca 2017 13:39 |
Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku
Składniki: Wykonanie: Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce smalcu. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi i sparzyć go, wrzucając na osolony wrzątek. Gotować jeszcze przez kolejne dwie minuty. Następnie wyciągnąć jarmuż, przelać go zimna wodą i grubo pokroić. Dodać do usmażonego boczku, podlać rosołem, doprawić solą, pieprzem, gałką i dusić do miękkości ok. 20-30 minut mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany jarmuż wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego łyżką smalcu, a na wierzch wyłożyć frankfurterki i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp. 180st.C /źródło - / |
Poprawiony: piątek, 17 marca 2017 13:51 |