Idealne wina do lekkich przekąsek |
Wpisany przez S.Z. | ||||
poniedziałek, 20 lutego 2017 12:32 | ||||
Idealne wina do lekkich przekąsekW zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi i potrzebami naszego organizmu układamy menu.
Częstym dodatkiem, po który sięgamy w okresie letnim jest białe wino. Może być zarówno półsłodkie jak i wytrawne, wszystko zależy od tego na co mamy aktualnie ochotę i jakie mamy upodobania. Mamy jednak wskazówki, dla tych którzy nie wiedzą jak podkreślić smak wiosennych dań. 1. Sałatka grecka - idealnym winem będzie wino wytrawne, lekkie, niebeczkowane np. gruzińskie Mtsvane o przyjemnym kwiatowym aromacie. 2. Sałatka z gruszką, granatem, rukolą i serem pleśniowym - najlepiej dobrać do niej białe wino półsłodkie. W zależności od tego, który składnik sałatki chcemy pokreślić proponujemy dokonać wyboru pomiędzy: Alazani, gronowym winem o delikatnym aromacie melona i pigwy podkreślającym smak gruszki. Natomiast wino Tvishi z dużą kwasowością przy zachowaniu słodyczy, podkreśli ser i granat. 3. Łosoś ze szparagami - tu zdecydowanie polecamy wyraziste i intensywne wytrawne wino z lekko ziołowym finałem, które będzie świetnie współgrało z każdym gatunkiem ryb. Proponujemy gruzińskie Kondoli Rkatsiteli Marani, które ma swój ciężar, jest dobrze wywarzone i dość gęste, dzięki czemu jest wyjątkowe. Cena: 30-50 zł (w zależności od rodzaju) O Marani: /źródło - / |
||||
Poprawiony: poniedziałek, 20 lutego 2017 12:48 |