Olej z czarnuszki dla dzieci i dorosłych Drukuj Email
Wpisany przez W.P.   
wtorek, 03 stycznia 2017 14:28

Olej z czarnuszki dla dzieci i dorosłych

Czarnuszka, nazywana czasem czarnym kminkiem, to roślina o szerokich właściwościach zdrowotnych. Olejek wytwarzany z nasion czarnuszki można stosować zewnętrznie lub wewnętrznie. Preparat poprawia kondycję włosów i skóry, przyspiesza trawienie, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na anemię, podnosi naturalną odporność i przynosi ulgę alergikom.

Czarnuszka na włosy – pozytywne efekty olejowania

Olej z czarnuszki nakładany na włosy wzmacnia je i ogranicza wypadanie. Efekty są widoczne już po pierwszym olejowaniu – włosy są odżywione i błyszczące. Po kilku tygodniach regularnego stosowania wcierek z czarnuszki, kosmyki stają się wyraźnie wzmocnione i poprawia się ich wygląd.

Olej z czarnuszki na trądzik, wypryski i cellulit

Olejek z czarnuszki ma pozytywny wpływ na cerę. Stosuje się go głównie na trądzik, zaskórniki, wypryski i inne problemy skórne. Preparat pomaga się również uporać z przetłuszczoną cerą, łagodzi podrażnienia i głęboko nawilża. Skóra balsamowana olejem z czarnuszki staje się bardziej elastyczna i nabiera zdrowego kolorytu. Regularne wcieranie olejku pomaga też zredukować cellulit.

Olejek z czarnuszki pomaga na trawienie

Czarnuszka wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i reguluje metabolizm tłuszczów. Dodawana do potraw wspomaga trawienie, działa ochronnie na żołądek, wątrobę i drogi żółciowe. Olej z czarnuszki działa również przeciwwrzodowo i łagodzi objawy refluksu żołądkowo-przełykowego.

Czarnuszka na nadciśnienie

Naturalne fitosterole (sterole roślinne) zawarte w czarnuszce pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Włączenie oleju z czarnuszki do codziennej diety minimalizuje ryzyko powstawania zakrzepów i chroni przed rozwojem miażdżycy. Z tego powodu preparat polecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze.

Olej z czarnuszki zapobiega anemii

Regularnie stosowany olejek z czarnuszki wspomaga regulację żelaza w organizmie, a tym samym zmniejsza ryzyko niedokrwistości (anemii). Roślina podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów, dzięki czemu może zastąpić w diecie czerwone mięso. Z tego powodu czarnuszka często gości w jadłospisie wegetarian i wegan.

Dlaczego warto podawać czarnuszkę dzieciom?

Olej z czarnuszki należy podawać także dzieciom. Preparat podnosi naturalną odporność organizmu, zmniejsza ryzyko zakażenia bakteriami i wirusami. Udowodniono także, że czarnuszka wykazuje naturalne działanie antyhistaminowe, co oznacza, że poprawia samopoczucie małych alergików. Zaleca się ja również astmatykom – roślina poprawia wydolność płuc i może być świetnym uzupełnieniem leków i inhalatorów.