Karnawałowe menu dla każdego! Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 03 stycznia 2017 14:54

Karnawałowe menu dla każdego!

Udane karnawałowe przyjęcie w polskim wydaniu? Dla wielu to taki spod znaku dobrego smaku. Oto przepisy na pyszne i proste przekąski, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom w ten wyjątkowy, pełen wrażeń wieczór.

 

Frytki na zdrowo

Zapomnijmy o standardowych, słonych i niezdrowych chipsach czy paluszkach. Przyrządźmy przekąski sami. W cienkie plasterki pokrójmy warzywa np. słodką marchew oraz bataty i wstawmy je do piekarnika na kilka minut. Dzięki temu w krótkim czasie mamy gotowe chrupiące i zdrowe frytki. Z czym smakują najlepiej? Proponujemy dipy na bazie naturalnych składników - Sos ziołowy oraz Grecki sos tzatziki.

Kuszące koperty szpinakowe

Wielbicieli ciasta francuskiego nie brakuje. Stwórzmy zatem prostą w przygotowaniu, a zarazem pyszną propozycję, która trafi w gusta większości naszych gości. Przekąska w formie koperty, której sekretem jest aromatyczny farsz na bazie szpinaku i serka wiejskiego to oryginalny pomysł na urozmaicenie karnawałowego menu.

Słodkości mile widziane

Skąd wziąć tyle energii, by pozostać na  parkiecie aż do białego rana? Jest tylko jedna odpowiedź - czekolada. Dzięki zawartej w niej fenylotylaminie pobudza się w naszym organizmie produkcja endorfin, czyli hormonu szczęścia. Wyłożenie na stół kilku tabliczek czekolady byłoby zbyt proste, ale już własnoręcznie przygotowane Domowe trufle piernikowe na długo pozostaną w pamięci gości.

Karnawałowe menu – przepisy:

Sos ziołowy

Składniki:

- Jogurt typu greckiego naturalny ,,Piątnica” 200g
- majonez 3 łyżki
- koperek świeży ½ pęczka
- natka pietruszki ½ pęczka
- bazylia świeża ½ pęczka
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- sól, pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:
Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać.

Grecki sos tzatziki

Składniki:

- jogurt typu greckiego naturalny „Piątnica” 150g 2 szt.
- ogórek świeży 300g
- koperek 1 średni pęczek
- czosnek 4 ząbki
- sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. Gdy ogórki puszczą sok, dokładnie je odcisnąć i dodać do jogurtu, sok wylać. Dodać również pokrojony koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

Koperty szpinakowe

Składniki:

- Masło Ekstra ,,Piątnica” 1 łyżka
- szpinak mrożony 500g
- czosnek 2 ząbki
- Śmietanka 30% „Piątnica” 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- Serek wiejski 200g „Piątnica” 1szt.
- ciasto francuskie 1 opakowanie
- jajko 1szt.

Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

Domowe trufle piernikowe

Składniki:

- 150 ml Śmietanki 42% OSM Piątnica
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
- kakao lub wiórki kokosowe
- 50 ml rumu

Wykonanie:
Najpierw rozpuszczamy czekoladę w śmietance. Podgrzewamy ją w garnku na wolnym ogniu, często mieszając. Do masy dodajemy następnie szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową i drobno posiekane orzechy włoskie. Wsypujemy przyprawę do pierników i wlewamy rum. Całość dokładnie mieszamy i po zdjęciu z ognia wstawiamy do lodówki do czasu, aż zgęstnieje. Z zastygłej masy formujemy kulki, obtaczamy w kakao albo w wiórkach kokosowych i podajemy do kawy.

Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 03 stycznia 2017 15:13