Świąteczno karnawałowa kuchnia z bakaliami - przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 28 grudnia 2016 10:48 |
Karnawałowa kuchnia z bakaliami. Sześć przepisów na świąteczne i karnawałowe daniaŚwięta i Nowy Rok to niezwykły, rodzinny czas, który co roku mobilizuje nas do niecodziennych aktywności. Należą do nich pasjonujące przygotowania, począwszy od wykonania świątecznych ozdób, przez poszukiwanie podarunków, aż po wyjątkowe menu. Podczas tego szczególnego czasu w naszych domach królują zapachy piernika, korzennych przypraw i bakalii, które nie tylko są podstawowym składnikiem większości potraw, ale również doskonale ozdobią nasz świąteczny dom. Siła tradycji sprawia, że te szczególne dni w roku, świętujemy bardzo uroczyście. Na każdym świątecznym stole znaleźć powinny się tradycyjne potrawy, które przygotowywane są w naszych rodzinach od pokoleń. Warto również w ten niepowtarzalny czas wybrać smaki, wzbogacone naszymi ulubionymi przyprawami i produktami, które zwykle stosujemy w kuchni. Nie zapominajmy również, aby w naszych potrawach znalazły się bakalie. Suszone owoce i orzechy powinny stać się składnikiem naszej świątecznej kuchni nie tylko ze względu na swoje walory zdrowotne i odżywcze, ale również ze względu na tradycję, bowiem już od wieków wierzono, że duże ilości bakalii w świątecznych potrawach przynoszą szczęście i powodzenie przez cały następny rok.
• Kapary
Sałatka śledziowa z kuskusem i migdałami Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Filety śledziowe kroimy w wąskie paski, a cebulę w krążki. Następnie przyprawiamy kaszę oliwą, solą i pieprzem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pokrojony szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na gotową kaszę układamy pokrojone śledzie, cebulę i oliwki i posypujemy wszystko płatkami migdałów. Możemy dodać również plasterek cytryny.
Sałatka z fig i buraka z orzechami pinii Składniki: Buraki dokładnie myjemy i zwijamy w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Na sam koniec pieczenia dodajemy figi, pieczemy przez ok 5 minut. Gotowe buraki i figi studzimy i kroimy. Na talerzu układamy rukolę, pokrojone buraki i figi, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane składniki polewamy miodem i sosem balsamico. Posypujemy orzechami pinii.
Paszteciki nadziewane grzybami i orzechami włoskimi Składniki: Na blacie rozkładamy gotowe ciasto francuskie. Podgrzybki po rozmrożeniu kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z cebulą na maśle. Do podgrzybków dodajemy posiekane orzechy oraz natkę pietruszki. Wszystkie składniki doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na blacie rozkładamy ciasto francuskie. Przekładamy na nie farsz i całość zwijamy w rulon. Gotowy rulon kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie paszteciki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Zupa rybna z bakaliami i mleczkiem kokosowym Składniki na bulion warzywny: W garnku podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną na kawałki rybę i wszystkie składniki jeszcze przez chwilę dusimy na małym ogniu. Kiedy składniki się połączą, zalewamy je bulionem warzywnym. Gotujemy wszystko na małym ogniu i dodajemy śmietanę oraz bakalie. Wszystko przyprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem, gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Przepis na bulion warzywny:
Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami /źródło - / |
Poprawiony: środa, 28 grudnia 2016 13:45 |