Świąteczno karnawałowa kuchnia z bakaliami - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 28 grudnia 2016 10:48

Karnawałowa kuchnia z bakaliami. Sześć przepisów na świąteczne i karnawałowe dania

Święta i Nowy Rok to niezwykły, rodzinny czas, który co roku mobilizuje nas do niecodziennych aktywności. Należą do nich pasjonujące przygotowania, począwszy od wykonania świątecznych ozdób, przez poszukiwanie podarunków, aż po wyjątkowe menu. Podczas tego szczególnego czasu w naszych domach królują zapachy piernika, korzennych przypraw i bakalii, które nie tylko są podstawowym składnikiem większości potraw, ale również doskonale ozdobią nasz świąteczny dom.

Siła tradycji sprawia, że te szczególne dni w roku, świętujemy bardzo uroczyście. Na każdym świątecznym stole znaleźć powinny się tradycyjne potrawy, które przygotowywane są w naszych rodzinach od pokoleń. Warto również w ten niepowtarzalny czas wybrać smaki, wzbogacone naszymi ulubionymi przyprawami i produktami, które zwykle stosujemy w kuchni. Nie zapominajmy również, aby w naszych potrawach znalazły się bakalie. Suszone owoce i orzechy powinny stać się składnikiem naszej świątecznej kuchni nie tylko ze względu na swoje walory zdrowotne i odżywcze, ale również ze względu na tradycję, bowiem już od wieków wierzono, że duże ilości bakalii w świątecznych potrawach przynoszą szczęście i powodzenie przez cały następny rok.


Torciki śledziowe z suszonymi morelami
Składniki:
• 3 duże buraki
• 4 filety śledziowe
• 1 duża cebula
• 100 g suszonych moreli Bakalland
• 3 łyżki majonezu
• Sól i pieprz do smaku

• Kapary
• Natka pietruszki
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Filety śledziowe, cebulę i suszone morele kroimy w drobną kostkę. Do składników dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie w formujemy kształt, który chcemy nadać naszej sałatce, możemy użyć do tego prostokątnych foremek, w które przekładamy sałatkę. Wystudzone buraki kroimy w drobne paski i układamy na samej górze. Wszystko ozdabiamy kaparami i natką pietruszki. Sałatkę podajmy schłodzoną.

 

Sałatka śledziowa z kuskusem i migdałami
Składniki:
• Pół szklanki kaszy kuskus
• 4 filety śledziowe
• 1 cebula
• 1 łyżka oliwy
• 30 g zielonych oliwek
• 100 g płatków migdałowych Bakalland
• 1 cytryna
• Szczypiorek
• Sól i pieprz do smaku

Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Filety śledziowe kroimy w wąskie paski, a cebulę w krążki. Następnie przyprawiamy kaszę oliwą, solą i pieprzem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pokrojony szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na gotową kaszę układamy pokrojone śledzie, cebulę i oliwki i posypujemy wszystko płatkami migdałów. Możemy dodać również plasterek cytryny.

 

Sałatka z fig i buraka z orzechami pinii

Składniki:
• 4 duże buraki
• 100 g fig dużych owoców Bakalland
• 70 g orzechów pinii Bakalland
• 1 łyżka płynnego miodu
• 1 opakowanie rukoli
• 1 łyżka sosu balsamico
• Sól i pieprz do smaku

Buraki dokładnie myjemy i zwijamy w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Na sam koniec pieczenia dodajemy figi, pieczemy przez ok 5 minut. Gotowe buraki i figi studzimy i kroimy. Na talerzu układamy rukolę, pokrojone buraki i figi, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane składniki polewamy miodem i sosem balsamico. Posypujemy orzechami pinii.

 

Paszteciki nadziewane grzybami i orzechami włoskimi

Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 50 g mrożonych podgrzybków
• 1 cebula
• 1 kostka masła
• 1 pęczek natki pietruszki
• 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
• Sól i pieprz do smaku
• 2 łyżeczki czarnuszki
• 1 jajko

Na blacie rozkładamy gotowe ciasto francuskie. Podgrzybki po rozmrożeniu kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z cebulą na maśle. Do podgrzybków dodajemy posiekane orzechy oraz natkę pietruszki. Wszystkie składniki doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na blacie rozkładamy ciasto francuskie. Przekładamy na nie farsz i całość zwijamy w rulon. Gotowy rulon kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie paszteciki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

 

Zupa rybna z bakaliami i mleczkiem kokosowym
Składniki:
• 200 g filetu z dorsza
• 100 g migdałów w płatkach Bakalland
• 100 g żurawiny Bakalland
• 100 g rodzynek bursztynowych Bakalland
• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula
• 2 szklanki śmietany 36%
• 1 kostka masła
• Szczypta gałki muszkatołowej
• Sól i pieprz do smaku

Składniki na bulion warzywny:
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 1 mały seler
• 1 cebula
• 1 por
• 2 ząbki czosnku
• Kilka ziaren czarnego pieprzu
• Kilka ziaren ziela angielskiego
• 4 liście laurowe
• 2 litry wody
• 1 łyżka oleju

W garnku podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną na kawałki rybę i wszystkie składniki jeszcze przez chwilę dusimy na małym ogniu. Kiedy składniki się połączą, zalewamy je bulionem warzywnym. Gotujemy wszystko na małym ogniu i dodajemy śmietanę oraz bakalie. Wszystko przyprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem, gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą.

Przepis na bulion warzywny:
Cebule obieramy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, do momentu aż będą dobrze przypieczone. W dużym garnku umieszczamy wszystkie warzywa i przyprawy, dodajemy cebulę, wlewamy wodę i łyżkę oleju, gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż wywar zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Gotowy bulion przecedzamy przez sitko, dokładnie odciskając warzywa, w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.

 

Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami
Składniki:
• 1 kg filetu z indyka
• 3 łyżki smakowej oliwy ziołowej
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 gałązki świeżego tymianku
• 70 g prażonych pistacji Bakalland
• 70 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• 1 szklanka soku pomarańczowego
• Pieprz i sól do smaku
• Wykałaczki lub „siatka” do pieczenia
Mięso myjemy, następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i rozkładamy na desce. Przykrywamy papierem do pieczenia i za pomocą tłuczka rozbijamy na cienki filet. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą. Następnie przygotowujemy nadzienie. Miechunkę zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok 15 minut, aż zmięknie. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do nich miechunkę i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Następnie dodajemy posiekane prażone pistacje i świeży tymianek, doprawiamy wszystko do smaku. Na środek rozbitego filetu z indyka, rozkładamy nadzienie i wszystko dokładnie zwijamy w roladę, którą delikatnie spinamy wykałaczkami. Następnie tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy 2 łyżkami oliwy. Roladę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na dno naczynia wlewamy kilka łyżek wody i pieczemy przez ok. 40 minut. Po upieczeniu gotową roladę, kroimy w plastry.

/źródło - /

Poprawiony: środa, 28 grudnia 2016 13:45