Meksykański wieczór sylwestrowy - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 27 grudnia 2016 12:10

Meksykański wieczór sylwestrowy


Kuchnia meksykańska jest pełna kolorów, smaków i przypraw. Kochamy ją za dużą ilość warzyw oraz lekko pikantne potrawy. Nic nas nie rozgrzeje w zimowy wieczór tak, jak tortilla przyrządzona według meksykańskiego przepisu. Królują tutaj intensywne smaki, ale miłośnicy delikatniejszej kuchni również znajdą coś dla siebie. Oto kilka przepisów, które przeniosą nas do pięknego kraju słynącego z tacos i margarity.

Kuchnię meksykańską charakteryzują trzy główne składniki: kukurydza, fasola i papryka chili. Wiele tradycyjnych dań czy sosów przygotowywanych jest także ze śmietaną, której celem jest łagodzenie pikantnego smaku potraw. Kuchnia meksykańska nie należy do skomplikowanych – nawet początkujący kucharz da sobie radę z przygotowaniem sztandarowych potraw, które doskonale sprawdzą się jako dania sylwestrowe. Marka Kühne podpowiada, jak przyrządzić ognisty, meksykański wieczór.

 
Quesadillas
Jest to proste danie, którego podstawą jest kukurydziana tortilla. Do jego przyrządzenia nie potrzeba wybitnych umiejętności kulinarnych ani specjalnych składników. Wystarczą te ulubione, które zawsze są w lodówce.
Składniki:
* 1 pierś z kurczaka
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 słoiczek papryki chili marki Kühne
* 1 czerwona papryka
* 1 żółta papryka
* 1 zielona papryka
* 2 ząbki czosnku
* 4 tortille kukurydziane
* 1 butelka sosu Salsa marki Kühne
* Sól, pieprz do smaku
* Kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
Paprykę umyj, wyczyść i pokrój na kawałki. Papryczkę chili pokrój w plasterki, a kurczaka w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć mięso, a po jego krótkim podsmażeniu dodaj pokrojone warzywa i dopraw wszystko solą oraz pieprzem do smaku. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw. Całość smaż przez 10 minut. Tortille posmaruj sosem Salsa i połóż na nich farsz. Zawiń i udekoruj kolendrą.


Krem z kukurydzy
Dla miłośników słodkich smaków. Dzięki swojej konsystencji jest sycący i doskonale sprawdzi się jako pożywne danie na obiad.
Składniki:
* 2 puszki kukurydzy
* 3 ziemniaki
* 1 litr bulionu
* 1 słoiczek papryki jalapeno marki Kühne
* Sól, pieprz do smaku
* 200 g śmietany 18%
* 50 g masła
Przygotowanie:
Odcedź kukurydzę i podduś ją na maśle. Obierz i pokrój ziemniaki. Kukurydzę zalej bulionem i dodaj ziemniaki. Gotuj do momentu, aż będą miękkie. Papryczkę jalapeno pokrój i dodaj do zupy. Całość zblenduj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Dodaj śmietanę i udekoruj kilkoma ziarnami kukurydzy.


Pikantna salsa
Jest doskonałym dodatkiem do trotilli, quesadillas oraz innych dań, nie tylko meksykańskich. Uwaga -jest bardzo ostra! Jeśli chcesz złagodzić jej smak, dodaj do niej mniejszą liczbę papryczek.
Składniki:
* 1 słoiczek papryki jalapeno marki Kühne
* 1 buteleczkę sosu Salsa marki Kühne
* 1 puszkę pomidorów krojonych
* 2 ząbki czosnku
* Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dowolną liczbę papryczek jalapeno (w zależności od poziomu ostrości jaki chcesz osiągnąć) pokrój w plasterki. Dodaj kilka łyżek sosu Salsa i puszkę krojonych pomidorów. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko zblenduj na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.


Smacznego!

 

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 27 grudnia 2016 12:22