Omlet z warzywami - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 26 grudnia 2016 12:20

OMLET Z WARZYWAMI

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu, podpowiada jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek.

 

Składniki:
8 jajek
4 łyżki stołowe sera Parmigiano Reggiano
sól, pieprz


Nadzienie:
1 marchewka
1/2 bakłażana
1 por naciowy
1 pomidor
1 cukinia
1 mały ziemniak
1 cebula
1 czerwona papryka
sól
masło


Sposób przygotowania:
Parzymy pomidora przez 30 sekund we wrzątku, po czym wycinamy gniazda nasienne. Kroimy wszystkie warzywa na cienkie plasterki. Gotujemy warzywa na parze przez 5-6 minut (oprócz pomidora).
Smarujemy masłem formę o średnicy 26 centymetrów i wkładamy do środka ugotowane warzywa (oprócz pomidora), solimy. Dodajemy jajka wymieszane z parmezanem, solą i pieprzem.
Całośc mieszamy. Wkładamy na 25 minut do rozgrzanego do 180° piekarnika, kończąc 3 minutami w opcji grill. Po wyjęciu czekamy, aż frittata trochę się ochłodzi, po czym wyjmujemy ją z formy i kroimy w kwadraciki. Gotowe.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Poprawiony: poniedziałek, 26 grudnia 2016 12:27