Wpisany przez S.Z.
|
poniedziałek, 26 grudnia 2016 12:20 |
OMLET Z WARZYWAMI
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu, podpowiada jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek.
Składniki: 8 jajek 4 łyżki stołowe sera Parmigiano Reggiano sól, pieprz
Nadzienie: 1 marchewka 1/2 bakłażana 1 por naciowy 1 pomidor 1 cukinia 1 mały ziemniak 1 cebula 1 czerwona papryka sól masło
Sposób przygotowania: Parzymy pomidora przez 30 sekund we wrzątku, po czym wycinamy gniazda nasienne. Kroimy wszystkie warzywa na cienkie plasterki. Gotujemy warzywa na parze przez 5-6 minut (oprócz pomidora). Smarujemy masłem formę o średnicy 26 centymetrów i wkładamy do środka ugotowane warzywa (oprócz pomidora), solimy. Dodajemy jajka wymieszane z parmezanem, solą i pieprzem. Całośc mieszamy. Wkładamy na 25 minut do rozgrzanego do 180° piekarnika, kończąc 3 minutami w opcji grill. Po wyjęciu czekamy, aż frittata trochę się ochłodzi, po czym wyjmujemy ją z formy i kroimy w kwadraciki. Gotowe. Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
|
Poprawiony: poniedziałek, 26 grudnia 2016 12:27 |