Pyszny sernik, prostszy niż myślisz - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 22 grudnia 2016 12:02

Pyszny sernik prostszy, niż myślisz. Poznaj sekret idealnego świątecznego wypieku

Co sprawia, że sernik króluje na bożonarodzeniowym stole? Jego ponadczasowy smak i tradycyjny sposób przygotowania. Te dwie rzeczy powodują, że jest on bezkonkurencyjnym świątecznym wypiekiem. Wystarczy skorzystać z kilku trików, by szybko przygotować pyszny sernik i zachwycić jego smakiem całą rodzinę.

Patenty na wagę smaku
Puszysty i kremowy sernik na święta to marzenie wielu gospodyń domowych. Aby ciasto przybrało odpowiednio lekką i tym samym puszystą formę, należy do uprzednio przygotowanej masy serowej dodać ubite na sztywno białko jajka. Równie ważna w przypadku sernika jest jego wilgotność. Idealny powinien po prostu rozpływać się w ustach. Tutaj z pomocą przychodzą dodane do masy serowej rodzynki, pokrojone w kostkę mango lub kawałki brzoskwini. Nadadzą one sernikowi nie tylko pyszny owocowy aromat, ale przede wszystkim sprawią, że będzie kremowy w smaku i wilgotny. – Jest jeszcze jedna ważna rada dla smakoszy rodzynek w serniku – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. – Z racji tego, że są suche i przez to trochę twarde, warto wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie. Gdy już zmiękną, obtaczamy tylko rodzynki w mące, a następnie dodajemy je do gotowej masy sernikowej. Dzięki temu zabiegowi nie opadną na dno ciasta i będziemy mogli cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie świątecznego wypieku.

Twaróg – podstawa dobrego sernika
I wreszcie – twaróg. Podstawa pysznego i zawsze udanego sernika. Jednak tylko taki najwyższej jakości gwarantuje niepowtarzalny smak i apetyczny wygląd ciasta. Idealną bazą doskonałego sernika jest kremowy Twaróg Sernikowy od OSM Piątnica. – To w pełni naturalny, polski twaróg, który jeszcze długo po wyjęciu z lodówki zachowuje zwartą strukturę – mówi Sebastian Rachubka, Główny Technolog OSM Piątnica. – Wyprodukowany z mleka pochodzącego od krów karmionych paszami bez GMO, pozbawiony aromatów i sztucznych barwników pozwoli każdemu szybko przygotować ulubiony sernik. Dodatkowo odpowiednie proporcje twarogu i serka śmietankowego zapewniają właściwą zawartość tłuszczu mlecznego, dzięki czemu nie trzeba dodawać do sernika masła. Wszystko to sprawia, że Twaróg Sernikowy jest idealny do wypieku niepowtarzalnego w smaku sernika. W sam raz na święta.

Dla każdego coś pysznego, czyli przepis na sernik z rosą


Dla wszystkich tych, którzy nie mają w swojej książce kucharskiej sprawdzonego przepisu na idealny sernik, przygotowaliśmy pyszną propozycję: sernik z rosą. Prosty w przygotowaniu będzie idealnym dopełnieniem bożonarodzeniowych podwieczorków w rodzinnym gronie.

Przepis na sernik z rosą


Składniki na spód ciasta (wszystkie powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej)
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• ¼ szklanki cukru
• jajko
• żółtko
• 80 g Masła Ekstra Piątnica

Sposób przygotowania spodu
Najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajko, żółtko i rozpuszczone na patelni masło. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy równomiernie na blaszkę natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą.

Masa serowa
Składniki
• kilogram Twarogu Sernikowego Piątnica
• ¾ szklanki cukru
• ½ szklanki Śmietanki 30% Piątnica
• ½ szklanki Mleka Wiejskiego Piątnica
• 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
• opakowanie cukru wanilinowego
• 2 jajka
• 4 żółtka
• ½ szklanki wiórek kokosowych
• 4 łyżki cukru
• szklanka rodzynek

Sposób przygotowania masy serowej
Najpierw zalewamy szklankę rodzynek gorącą wodą, by zmiękły. Następnie mikserem dokładnie mieszamy następujące składniki: twaróg, cukier, śmietankę, mleko, budyń, cukier wanilinowy, jajka i żółtka. Miękkie rodzynki obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Tak przygotowaną wlewamy do blaszki wyłożonej wcześniej ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez godzinę. W międzyczasie ubijamy z białek i 4 łyżek cukru sztywną pianę. Następnie wykładamy ją na wierzch wyjętego z piekarnika gorącego ciasta. Na koniec posypujemy sernik wiórkami kokosowymi i podpiekamy go jeszcze przez 10 minut w temp. 180 stopni, uważając, by się nie zarumienił.

Smacznego!

/źródło - /