Bakalie - świąteczny "must have" nie tylko w kuchni - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 20 grudnia 2016 11:46

Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni


Świąteczny dom pachnie korzennymi przyprawami i bakaliami. Stały się one nieodłącznym składnikiem przygotowywanych smakołyków i świątecznym „must have”, którego nie powinno zabraknąć nie tylko w naszej kuchni, ale również w całym domu. Według tradycji bakalie mają zapewniać powodzenie i dostatek przez cały następny rok. Warto zatem, aby poza kuchnią stały się również naturalną ozdobą w naszym domu w te najpiękniejsze święta.

Polska tradycja nadaje darom natury szczególną symbolikę. Ich obecność w domu, to nieodłączny element świąt. Są nie tylko urozmaiceniem potraw, ale mogą stać się również ozdobą domu. Orzechy i suszone owoce, ułożone w ozdobnych misach, przyozdobione gałązką świerku, będą oryginalnym stroikiem. Rodzynki, suszona żurawina, migdały w dekoracyjnej misie – doskonale sprawdzają się jako ozdoba na świątecznym stole, ale oczywiście nadadzą również wyjątkowego smaku pieczonym ciastom. Dlaczego są one tak ważnym elementem Świąt?

 
Miód i bakalie
Połączenie bakalii i miodu jest bardzo popularne w świątecznych potrawach. Według tradycji mają one symbolizować słodycz życia i wszystko, to co jest w nim najlepsze. Ten smaczny duet miał zapewniać domownikom miłość, szczęście i dostatek przez cały następny rok. Dlatego tak, często miód i bakalie stają się składnikami świątecznych ciast. Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć suszonych owoców w postaci kompotu z suszu, piernika z suszonymi śliwkami, czy ciasteczka z migdałami i orzechami włoskimi.


Kompot z suszu
Przygotowanie kompotu z suszu, to bardzo stara tradycja, z czasem niemalże wyparta przez pojawiające się na wigilijnych stołach egzotyczne pomarańcze i mandarynki. Dawniej kompotowi z suszu przypisywano magiczne właściwości. Zawarte w nim suszone śliwki miały zapewniać długowieczność i odpędzać złe moce, jabłka były symbolem miłości i pokoju, a suszone figi, daktyle i rodzynki miały zapewniać szczęście. Dziś kompot z suszu wraca do łask, przede wszystkim ze względu na swoje walory zdrowotne. Zawarte w kompocie suszone owoce są doskonałym elementem regeneracyjnym dla naszego organizmu, przede wszystkim zawierają mnóstwo błonnika.


Drogocenna moc maku i zbóż
Wśród tradycyjnych dań te najpopularniejsze to: kutia i kluski z makiem, a niekwestionowanym królem świątecznych ciast jest makowiec. Dlaczego mak jest tak popularnym składnikiem świątecznych dań? Odpowiedź jest prosta: wszystkie ziarna są symbolem dostatku i powodzenia, symbolizują urodzaj i plony, które zbierane były latem. Według tradycji, jeśli gospodyni zapomniała przygotować potrawy, w których jednym ze składników jest mak, mogło przyciągnąć to niepowodzenie. Ziarnom zbóż i maku, przypisywano życiodajną moc. Dodatkowo mak według tradycji miał zapewniać spokojny sen i odrodzenie.


Orzechy
Orzechy niemal od zawsze obecne były na świątecznym stole. Ich symbolika jest bowiem znacząca, miały zapewniać mądrość i pozwalać w zdobywaniu wiedzy. Uchodziły również za symbol szczęścia i dostatku. Dodatkowo symbolizowały tajemnicę, która odzwierciedlała się w skorupkach orzechów. Migdały były alegorią nadziei i nowego życia, orzech włoski mądrości, natomiast laskowy - płodności, tajemnicy i pieniędzy.


Przepis na wigilijną zupę migdałową
To jedna z tradycyjnych staropolskich zup wigilijnych. Duża ilość migdałów miała zapewnić szczęście i dobrobyt na kolejny rok. Wśród gości popularne były zawody, w których dokładnie liczono ilość migdałów w porcji. Wygrywał ten, kto na swoim talerzu miał ich najwięcej.
Składniki (na 4 porcje):
• 200 g migdałów blanszowanych Bakalland
• 1 litr mleka
• 40 dag ryżu
• 1 łyżka masła
• Sól do smaku
Ilość migdałów dzielimy na pół. Część migdałów mielimy i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe kawałki migdałów. Ryż przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła. Następnie wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy ryż bez mieszania przez ok. 15 minut, aż pozostała woda odparuje. Następnie przekładamy ryż na talerze i zalewamy migdałową zupą. Aby unowocześnić danie można każdą porcję posypać szczyptą cynamonu.

Pomysł na smaczną orzechową ozdobę
Własnoręcznie wykonane świąteczne ozdoby, to absolutny „must have” tegorocznych świąt! Wspólne przygotowywanie ozdób, pozwoli nam przeżyć przygotowania do tego magicznego czas razem z bliskimi. Doskonałą propozycją będą maślane ciasteczka z orzechami, które nie tylko będą świątecznym smakołykiem, ale mogą stać się również ozdobą stołu lub choinki. Najlepszy przepis na ciasteczka? Zróbcie je wspólnie!

Składniki na ok. 30 ciasteczek:
• 120 g schłodzonego masła
• 150 g mąki pszennej
• 3 łyżki cukru pudru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 70 g prażonych pistacji Bakalland
Składniki na lukier:
• 10 łyżek cukru pudru
• 1 białko
Do mąki i cukru dodajemy schłodzone masło, szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto, z którego formujemy kulę. Owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i formujemy z niego kształty: mogą to być koła, prostokąty, gwiazdki itd. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były ozdobą choinki, za pomocą wykałaczki formujemy w nich małe dziurki. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Wystudzone ciasteczka smarujemy lukrem i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich oraz posiekanymi pistacjami. Gotowe ciasteczka możemy przełożyć do dekoracyjnego koszyka, który przewiążemy wstążką i postawimy na świątecznym stole.
Przepis na lukier:
Ubijamy pianę z białka i stopniowo dodajemy przesiany cukier puder aż do uzyskania gęstej i lśniącej masy.

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 20 grudnia 2016 12:00