Zdrowe przekąski lekiem na jesienną chandrę Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 13 grudnia 2016 10:14

Zdrowe przekąski lekiem na jesienną chandrę

Jesienią zdecydowanie więcej czasu spędzamy w domu niż na zewnątrz. Dłużej śpimy, nasza aktywność w ciągu dnia jest bardzo mała, a pogoda na zewnątrz odbiera nam dobry nastrój. Jak poradzić sobie z jesienną chandrą? Najlepiej postawić na zdrowe, pełne witamin przekąski, prosto z kuchni Bliskiego Wschodu, które od razu postawią nas na nogi.

O tej porze roku większość z nas odczuwa spadek energii i pogorszenie nastroju. Jesienna aura sprawia, że niechętnie wychodzimy z domu, odczuwamy ogólne osłabienie organizmu, a nasza aktywność fizyczna jest znikoma. Poprawienie samopoczucia jest jednak możliwe - wystarczy dobrze się odżywiać, a jeśli łapie nas ochota na małe co nieco, sięgać po zdrowe przekąski, które są idealnym lekiem na jesienną chandrę.

Warzywa z pastą z papryczek chili
Składniki:


* 300 g pasty hasrissa marki Jasmeen
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 pęczek selera naciowego
* 4 marchewki
* 1 żółta papryka
* 2 zielone ogórki
* 1 natka pietruszki
* kolorowy pieprz


Przygotowanie:
Do miski przekładamy pastę harissa, dodajemy do niej oliwę z oliwek oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Przygotowaną pastę przekładamy do dwóch małych miseczek i dekorujemy natką pietruszki. Następnie dokładnie myjemy wszystkie warzywa i obieramy seler, marchewki oraz ogórki. Przygotowane warzywa kroimy w długie, pionowe paski. Na dużych talerzach układamy po jednej miseczce z pastą, a obok niej kładziemy pokrojone warzywa, które dla ozdoby i smaku posypujemy kolorowym pieprzem.

Chrupiąca, pieczona cieciorka
Składniki:


* 1 puszka cieciorki marki Jasmeen
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
* ½ łyżeczki ostrej papryki
* ½ łyżeczki soli
* ½ łyżeczki suszonego oregano
* ½ łyżeczki granulowanego czosnku
* 1 łyżeczka mielonego kminu
* garść listków świeżej bazylii


Przygotowanie:
Ciecierzycę odlewamy z zalewy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy ją na papierowy ręcznik i osuszamy. Do miski dodajemy oliwę z oliwek, słodką i ostrą paprykę, suszone oregano, granulowany czosnek, kumin i sól. Zawartość miski dokładnie mieszamy i dokładamy do niej odcedzoną cieciorkę, ponownie mieszając całość. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, a na nim cieciorkę w przyprawach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy cieciorkę około 30 minut. Dla uzyskania dodatkowego efektu podajemy ją ze świeżymi liśćmi bazylii w wysokich, przeźroczystych szklankach.

Zapiekany bakłażan z hummusem
Składniki:


* 150 g hummusu z tahiną marki Jasmeen
* 1 bakłażan
* 1 ząbek czosnku
* ½ łyżeczki suszonego oregano
* ½ łyżeczki mielonej papryczki chili
* 1 łyżki oliwy z oliwek
* sól i pieprz


Przygotowanie:
Bakłażana kroimy na grube plastry i doprawiamy go z obu stron solą, pieprzem, oregano, papryczką chilli oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie smarujemy go oliwą z oliwek i na jego wierzch nakładamy kopiate łyżeczki hummusu z tahiną. Przekładamy bakłażana na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 7 minut z każdej strony, na górnej półce piekarnika.
Smacznego!

/źródlo - /