Andrzejkowe przepisy na ostatnią chwilę!
30 listopada zbliża się wielkimi krokami, a Ty nie masz pomysłu na kulinarne pyszności? Specjalnie dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli przygotować się na imieniny św. Andrzeja przedstawiamy 3 alternatywne i proste przepisy na Andrzejki, które doskonale sprawdzą się jako przekąski finger-food! Skorzystaj z naszych propozycji na magiczne dania i zaskocz znajomych!
Przepisy poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Bataty zapiekane z pieczarkami i serem żółtym Składniki: - 5-6 dużych batatów - kilka łyżek oleju do wysmarowanie blachy - łyżka masła - 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki - 200 g pieczarek - sól, pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony) - listki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie: Bataty dokładnie umyć i nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki aby zrobić miejsce na farsz. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem ziemniaków. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach. Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki. Smacznego!
Wytrawne gofry z serem żółtym, cukinią i ziołami Składniki: -szklanka mąki pszennej -2 szklanki mleka -2 jajka -łyżeczka proszku do pieczenia -1/4 szklanki oleju -1/4 łyżeczki soli - 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki - 1 młoda cukinia - ulubione zioła - świeży koper
Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Mąkę, żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia oraz sól połączyć i miksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość (taką jak w przypadku ciasta na naleśniki). W osobnej misce ubić białka na sztywno i dodać do ciasta. Całość wymieszać, dodać starty żółty ser, wcześniej przygotowaną cukinię oraz zioła. Tak przygotowaną masę wlewać partiami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć aż do zrumienienia. Przed podaniem posypać pozostałym startym serem i udekorować listkami świeżego kopru.
Chrupiące grzanki z papryką, łososiem oraz serem żółtym Składniki: - 2 pszenne bagietki - 1 czerwona papryka - garść pokrojonych czarnych oliwek - dwa plastry wędzonego łososia - 100 g startego sera żółtego Gouda MSM Mońki - łyżka oliwy - sól, pieprz, bazylia - świeże listki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie: Paprykę pokroić w cienkie paski. Bagietkę podzielić na małe kromki, każdą z nich posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C) na ok 5 – 7 minut lub do uzyskania pożądanej chrupkości. Na każdą kromkę nałożyć paprykę, pokrojonego w cienkie paski łososia oraz skrojone wcześniej oliwki. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, a na wierzch utrzeć żółty ser. Podawać udekorowane listkiem świeżej pietruszki.
Smacznego!
/źródło - / |