Skąd pochodzi Twój tuńczyk?
Wpisany przez S.Z.   
środa, 23 listopada 2016 11:58

Skąd pochodzi twój tuńczyk?

W dobie slow life przejrzysta ścieżka produkcji żywności jest czymś, czego domaga się coraz więcej świadomych konsumentów. marka Rio Mare postanowiła wyjść naprzeciw tym oczekiwaniom, oferując swoim klientom nieszablonową usługę – możliwość prześledzenia drogi, którą przebył jej flagowy produkt - tuńczyk Rio Mare.

 

Na każdej puszce tuńczyka Rio Mare znajdziecie niepozorny kod, na pierwszy rzut oka podobny do tych znajdujących się na większości produktów. Jednak ten ciąg liter i cyfr zawiera w sobie ogromną ilość informacji. To swoisty „dowód osobisty” zakupionego przez nas tuńczyka, jego pełna „biografia”. Kod umożliwia konsumentowi nie tylko zdobycie wiedzy na temat gatunku tuńczyka, miejsca i sposobu jego połowu, ale również szybką reklamację w razie ewentualnego wykrycia skazy. To najszybszy sposób do identyfikacji całej wadliwej partii.
A zatem jaki gatunek tuńczyka trafia do puszki Rio Mare i skąd pochodzi? Rio Mare stosuje się do polityki zróżnicowanego systemu połowów w oceanach zgodnego z najbardziej aktualną mapą światowych zasobów tuńczyka, publikowaną przez ISSF (Międzynarodową Fundację Zrównoważonego Rozwoju Owoców Morza). W ofercie Rio Mare znajduje się tuńczyk pasiasty bonito (Skipjack Tuna - Euthynnus Pelamis). Tuńczyk pasiasty bonito żyje w płytkich wodach i osiąga maksymalną wagę zaledwie 4 kg. Jego mięso ma przyjemny smak lubiany przez konsumentów i to właśnie ten gatunek jest najczęściej poławiany i wykorzystywany w przemyśle konserwowym.
Tuńczyk jest poławiany i transportowany na 100-metrowych statkach zwanych trawlerami. Połów sam w sobie jest prosty. Kiedy dostrzeżona zostaje ławica, z trawlera spuszcza się na morze małą łódkę zwaną skiffem, do której przyczepiona jest duża nylonowa sieć. Skiff manewruje dookoła, łącząc dwa końce sieci i tworząc w ten sposób swoisty worek, nazywany sejnerem. Sejner i złapany w niego tuńczyk wciągany jest na pokład i natychmiast mrożony w wielkich zamrażarkach (o temperaturze około -18°C), w które wyposażone są trawlery.
Następny krok to przetwarzanie. Tuńczyk Rio Mare jest najpierw przetwarzany w fabrykach usytuowanych niedaleko miejsc połowu. Złowionym rybom obcina się tam głowę i ogon, starannie się je czyści, kroi na plastry (uzyskując duże polędwiczki) oraz mrozi. Tak przygotowane filety wysyłane są następnie do głównego miejsca przetwórstwa produktów Rio Mare – zakładu Cermenate, leżącego we włoskiej prowincji Como. To tam ostatecznie puszkuje się tuńczyka, a cały proces, obejmujący rozmrażanie, konserwację, sterylizację, pakowanie i złożenie w magazynie, trwa zaledwie 6 godzin. Zakład w Cermenate jest największą i najbardziej technologicznie zawansowaną fabryką przetwórstwa rybnego w Europie oraz jednym z czołowych takich ośrodków na świecie. Dziennie produkuje ponad 3 mln puszek.

Jak widać, ścieżka tuńczyka Rio Mare jest bardzo przejrzysta, a każdy produkt całkowicie identyfikowalny tak dla Rio Mare, jak i konsumenta. Czy z potrzeby, czy ze zwykłej ciekawości, wystarczy skontaktować się z Rio Mare za pomocą formularza znajdującego się na stronie www: http://www.riomare.com/pl-pl/identyfikowalnosc/identyfikowalnosc-produktow , podając kod z puszki. Opisująca biografię naszego tuńczyka odpowiedź pojawi się w czasie nie dłuższym niż 48 godzin. Jesteście gotowi na transoceaniczną podróż?
http://www.riomare.com/pl-pl//

/źródło - Social Kuchnia/

Poprawiony: środa, 23 listopada 2016 12:09