Rozgrzewające kremy z nutką Orientu Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 17 listopada 2016 17:18

Rozgrzewające kremy z nutką Orientu


Jesienią i zimą w naszym codziennym menu nie powinno zabraknąć rozgrzewających potraw, pełnych ziół oraz przypraw. Dlaczego? O tych porach roku nasz organizm szczególnie potrzebuje kalorycznych, pełnych witamin posiłków, które pozostawią na długo uczucie sytości, wzmocnią odporność naszego organizmu i rozgrzeją go od środka. W jesienno-zimowe dni doskonale sprawdzą się pyszne kremy z nutką Orientu, prosto z kuchni Bliskiego Wschodu.

 

Jednym z posiłków, którego nie może zabraknąć w jesiennej i zimowej diecie jest ciepła zupa, najlepiej w postaci gęstego, smacznego kremu. To potrawa, która rozgrzeje i sprawi, że przez długi czas nie poczujemy ponownie uczucia głodu. Doskonałym pomysłem na krem jest przygotowanie go z orientalnych produktów, takich jak cieciorka i bobik. Koniecznie wypróbujcie przepisy, które przygotowała marka Jasmeen!

Krem z cieciorki i pomidorów

Składniki:
 400 g gotowanej cieciorki marki Jasmeen
 2 łyżeczki pasty sezamowej marki Jasmeen
 750 ml bulionu warzywnego
 500 ml przecieru pomidorowego
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 łyżki oliwy
 1 łyżeczka kminku rzymskiego
 ½ łyżeczki mielonej kolendry
 1 papryczka chilli
 1 łyżeczka cukru
 sól i pieprz

Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, papryczkę chilli i odrobinę soli. Całość podsmażamy około 3 minuty na średnim ogniu i doprawiamy kminkiem oraz kolendrą. Do garnka wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy, dodajemy cukier, odrobinę soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 9 minut. Następnie dodajemy odcedzoną cieciorkę i mieszając gotujemy około 20 minut. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem skrapiamy go odrobiną pasty sezamowej.

Krem z bobiku z chrupiącymi grzankami

Składniki:
 750 g ugotowanego bobiku marki Jasmeen
 0,5 l bulionu warzywnego
 0,5 l wody
 2 bagietki
 2 cebule
 1 ząbek czosnku
 1 łyżka soku z limonki
 6 listków świeżej mięty
 1 łyżka oleju do smażenia
 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
 1 łyżka oliwy z oliwek
 2 łyżki ziół prowansalskich
 sól oraz pieprz

Przygotowanie:
W głębokim garnku rozgrzewamy olej i szklimy w nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie do garnka wlewamy wodę, bulion i dodajemy odcedzony bobik. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. W tym samym czasie kroimy pieczywo w kostkę i skrapiamy je oliwą z oliwek, a następnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej grzanki i wstawiamy do piekarnika na 180 C na 10 minut. Następnie zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy do zupy liście mięty, sok z limonki, sól oraz gałkę muszkatołową, a następnie całość dokładnie blendujemy. Gotowy krem podajemy ze świeżymi liśćmi mięty, grubo mielonym czarnym pieprzem i grzankami.
Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 17 listopada 2016 17:32