Rozgrzewające kremy z nutką Orientu
Jesienią i zimą w naszym codziennym menu nie powinno zabraknąć rozgrzewających potraw, pełnych ziół oraz przypraw. Dlaczego? O tych porach roku nasz organizm szczególnie potrzebuje kalorycznych, pełnych witamin posiłków, które pozostawią na długo uczucie sytości, wzmocnią odporność naszego organizmu i rozgrzeją go od środka. W jesienno-zimowe dni doskonale sprawdzą się pyszne kremy z nutką Orientu, prosto z kuchni Bliskiego Wschodu.
Jednym z posiłków, którego nie może zabraknąć w jesiennej i zimowej diecie jest ciepła zupa, najlepiej w postaci gęstego, smacznego kremu. To potrawa, która rozgrzeje i sprawi, że przez długi czas nie poczujemy ponownie uczucia głodu. Doskonałym pomysłem na krem jest przygotowanie go z orientalnych produktów, takich jak cieciorka i bobik. Koniecznie wypróbujcie przepisy, które przygotowała marka Jasmeen!
Krem z cieciorki i pomidorów
Składniki: 400 g gotowanej cieciorki marki Jasmeen 2 łyżeczki pasty sezamowej marki Jasmeen 750 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kminku rzymskiego ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 papryczka chilli 1 łyżeczka cukru sól i pieprz
Przygotowanie: W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, papryczkę chilli i odrobinę soli. Całość podsmażamy około 3 minuty na średnim ogniu i doprawiamy kminkiem oraz kolendrą. Do garnka wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy, dodajemy cukier, odrobinę soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 9 minut. Następnie dodajemy odcedzoną cieciorkę i mieszając gotujemy około 20 minut. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem skrapiamy go odrobiną pasty sezamowej.
Krem z bobiku z chrupiącymi grzankami
Składniki: 750 g ugotowanego bobiku marki Jasmeen 0,5 l bulionu warzywnego 0,5 l wody 2 bagietki 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z limonki 6 listków świeżej mięty 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki ziół prowansalskich sól oraz pieprz
Przygotowanie: W głębokim garnku rozgrzewamy olej i szklimy w nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie do garnka wlewamy wodę, bulion i dodajemy odcedzony bobik. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. W tym samym czasie kroimy pieczywo w kostkę i skrapiamy je oliwą z oliwek, a następnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej grzanki i wstawiamy do piekarnika na 180 C na 10 minut. Następnie zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy do zupy liście mięty, sok z limonki, sól oraz gałkę muszkatołową, a następnie całość dokładnie blendujemy. Gotowy krem podajemy ze świeżymi liśćmi mięty, grubo mielonym czarnym pieprzem i grzankami. Smacznego!
/źródło - / |