Weekendowe śniadanie - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 17 listopada 2016 16:32

Weekendowe śniadanie dla niej i dla niego – inne niż wszystkie i takie, że Łooo!

Poranki w weekendy to jedne z niewielu, kiedy dzień można rozpocząć spokojnie i leniwie. To również doskonały moment, aby sprawić sobie wzajemnie trochę przyjemności i zaskoczyć bliską osobę smacznym, pięknie pachnącym i zdrowym śniadaniem. Specjalnie dla tych, którzy szukają nowych smaków, Łowicz przygotował propozycje śniadań – dla niej i dla niego.

Najczęstsze śniadanie w polskim domu to kanapki. Pieczywo posmarowane masłem, do tego wędlina lub żółty ser. Czasami pojawia się jajko, płatki z mlekiem lub jogurtem. Rzadziej jajka, ser biały, parówki, czy mussli . Zazwyczaj jedzone jest w pośpiechu i nie sprawia żadnej radości. A gdyby tak podejść do śniadania inaczej? Łowicz podpowiada jak sprawić aby ta chwila była wyjątkowa i taka, że Łooo!

Śniadanie dla niej

Batoniki z ziaren i figowego dżemu
 80 g migdałów
 80 g orzechów laskowych
 garść ziaren słonecznika
 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
 słoik dżemu Łowicz 100% z owoców figa
 szczypta soli
 szczypta cynamonu

Migdały, pestki i orzechy mielimy na niezbyt drobne kawałki. Dodajemy dżem Łowicz 100% z owoców figa, a także kakao, cynamon, sól i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą jednolitą maskę przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia płaskiego pojemnika. Wstawiamy na noc do lodówki lub zamrażalnika. Rano wyjmujemy i kroimy na prostokątne batoniki. Owijamy w paseczki papieru do pieczenia, przewiązujemy sznurkiem lub wstążeczką.
Koniecznie podajemy ozdobione kwiatkiem!


Śniadanie dla niego

Owocowe tacos z dżemem ananasowym
 4 tortille kukurydziane
 30 dag twarogu śmietankowego
 4 łyżki naturalnego śmietankowego jogurtu
 niskosłodzony dżem ananasowy Łowicz
 świeża kolendra

Twarożek mieszamy z jogurtem, tak aby powstał twarożkowy mus. Tortillę podgrzewamy z dwóch stron na suchej patelni, a następnie wypełniamy twarożkiem. Na każdej kładziemy dwie, trzy łyżeczki niskosłodzonego ananasowego dżemu i posypujemy pyszną kolendrą. Tacos można przed podaniem spiąć wykałaczką lub ułożyć ciasno w koszyczku.

/źródło - /