Ziemniaczane kuleczki - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 15 listopada 2016 12:09

ZIEMNIACZANE KULECZKI

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu, podpowiada jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek.

 

Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
4 jajka
150 g sera (dowolnego)
150 g bułki tartej
10 g szałwii (lub bazylii czy rozmarynu)
Sól, pieprz
Olej (do smażenia)

Sposób przygotowania:
Rozgniatamy ziemniaki, dodajemy jajka i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno poszatkowaną szałwię. Formujemy kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni i podajemy na gorąco lub odkładamy do lodówki i odgrzewamy w piekarniku na 5 minut przed podaniem.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl