Kuchnia wegańska - z miłości do jedzenia Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 14 listopada 2016 11:08

Kuchnia wegańska – z miłości do jedzenia

Dieta wegańska to ścisła odmiana wegetarianizmu. Jak się okazuje stosują ją nie tylko zapaleni obrońcy praw zwierząt, ale i osoby, które chcą poprawić stan swojego zdrowia. Mimo wykluczenia z diety produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, mleko, jaja), możemy w łatwy sposób dostarczyć swojemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, niezbędnych do utrzymania go w dobrej formie. Jak to osiągnąć?

Aby zapewnić swojemu organizmowi możliwość prawidłowego funkcjonowania wystarczy, że nasza dieta będzie bogata w 5 podstawowych składników: owoce, warzywa, rośliny strączkowe, pełne ziarna zbóż oraz orzechy. Opierając się na tych produktach można odżywiać się nie tylko zdrowo, ale i smacznie.

Intensywne smaki
Dieta wegańska ze względu na brak mięsa może wydawać się dietą bez smaku. Jednak nic bardziej mylnego. Należy pamiętać, że to właśnie warzywa nadają charakteru potrawom. Ostre papryki, korniszony czy marynowane cebulki to tylko niektóre z dodatków o niezwykle intensywnym smaku. Co więcej, pikantne przyprawy (np. papryka chili) zawierające kapsaicynę, wpływają korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Związek ten przeciwdziała bowiem tworzeniu się zakrzepów we krwi, zapobiega zatruciom, oczyszcza drogi oddechowe i wspomaga odchudzanie.

Oto przepis na wegańską sałatkę dla fanów intensywnych smaków.

Składniki:
 2-3 ostre papryczki chili bez oleju marki Kühne
 3-4 korniszony z papryką marki Kühne
 1 cebula
 10 pomidorków koktajlowych
 2 łyżki nasion słonecznika
 50g ryżu razowego
 Awokado
 Sól
 Pieprz

Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Papryczki kroimy na plasterki, korniszony w słupki, a cebulę w piórka. Pomidorki myjemy i przekrajamy na pół. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy pestkami słonecznika.

Bataty na... wszystko
Przechodząc na dietę wegańską, mięso często zastępujemy dodatkową porcją ziemniaków i surówki. Jednak, aby dostarczyć naszemu organizmowi jak największą ilość składników odżywczych, powinniśmy te „tradycyjne” dodatki zamienić na produkty bardziej wartościowe. Pierwszą, dobrą zamianą będzie zastąpienie zwykłych ziemniaków ich słodkimi kuzynami. Dzięki zawartości karotenów i karotenoidów (w tym luteiny) pozytywnie wpływają one na funkcjonowanie naszych oczu. Dodatkowo warzywa zawierające beta-karoten są doskonałą formą profilaktyki w przypadku niektórych nowotworów. Mimo ich słodyczy są także wskazane dla cukrzyków. Bataty mają o wiele niższy indeks glikemiczny od tradycyjnych ziemniaków. Dodatkowo świetnie sprawdzają się w kuchni – można je przyrządzać na różne sposoby: pieczone, grillowane czy gotowane, wspaniale łączą się także z wieloma przyprawami i dodatkami.

Nasza propozycja to krem z batatów z suszonymi pomidorami.

Składniki:
 500g batatów
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 Łyżka suszonych pomidorów bez oleju marki Kühne
 3 szklanki bulionu warzywnego
 Łyżka oleju
 Sól
 Pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, bataty w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę. Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy bataty i po 2 minutach zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez ok 20 min (aż bataty będą miękkie). Całość blendujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy suszone pomidory.

Każda dieta, także i ta wegańska, może pozytywnie wpływać na zdrowie, jeśli tylko podejdziemy do niej z rozsądkiem. Pamiętajmy, że organizm potrzebuje wielu różnych składników odżywczych, dlatego nasze menu powinno być zróżnicowane. Marka Kühne zachęca do eksperymentowania w kuchni i poszukiwania wyjątkowych smaków.

/źródło - /

Poprawiony: poniedziałek, 14 listopada 2016 11:39