Owoce jesieni z bakaliowym twistem
Jesień kusi nas smakowitymi owocami, które mienią się najrozmaitszymi odcieniami żółci i czerwieni oraz zachwycają słodko–kwaśnym smakiem, który doskonale komponuje się ze smakiem suszonych owoców, orzechów i miodu. Cierpkość kwaśnych jabłek, przełamana smakiem słodkiej żurawiny z sokiem z granatu, czy słodycz gruszki, połączona z wytrawnym intensywnym smakiem orzechów włoskich Chandler, to doskonałe połączenia, które skradną nasze kubki smakowe podczas długich jesiennych wieczorów.
Pieczone owoce nadziewane bakaliami Składniki: • 2 duże gruszki • 3 słodkie jabłka • 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland • 70 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland • 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland • 100 g migdałów Bakalland • 1 łyżeczka cynamonu • 4 łyżki syropu z agawy lub miodem Owoce myjemy, kroimy na połówki i wydrążamy z nich część miąższu i pestki. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy nadzienie: migdały i orzechy siekamy, dodajemy żurawinę i miechunkę. Składniki posypujemy cynamonem i polewamy syropem z agawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotowy farsz przekładamy do wydrążonych połówek owoców. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 30 minut.
Strudel jabłkowy z żurawiną i orzechami Składniki: • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego • 1 kg kwaśnych jabłek • 3 łyżki brązowego cukru • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej Bakalland • 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland • 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland • 1 łyżeczka cynamonu • 50 g roztopionego masła • 3 łyżki bułki tartej Jabłka obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z cukrem, cynamonem, skórką pomarańczową i posiekanymi bakaliami. Następnie odstawiamy wszystko pod przykryciem, żeby jabłka mogły puścić sok. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i smarujemy rozgrzanym masłem, następnie delikatnie posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka z bakaliami. Następnie zawijamy boki ciasta do środka i zaczynamy delikatnie zwijać ciasto, gotowy strudel przekładamy na blachę i jeszcze raz smarujemy masłem. Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy połówkami orzechów.
Wytrawna gruszka z serem kozim i orzechami włoskimi Składniki (porcja dla 4 osób): • 4 duże gruszki • 150 g sera koziego • 100 g orzechów włoskich Bakalland • 100 g szpinaku baby • 4 łyżki płynnego miodu Gruszki myjemy i przecinamy na trzy części wydrążając z nich miąższ i pestki. Następnie w osobnym naczyniu mieszamy z sobą liście szpinaku, posiekane orzechy włoskie, rozdrobniony kozi ser, miód i pozostały miąższ z gruszki. Gotowe nadzienie przekładamy do podstawy gruszki, następnie układamy kolejną warstwę, przykrywamy wszystko górą gruszki i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut. Gruszka najlepiej smakuje podana zaraz po upieczeniu.
/źródło - /
|