Herbata na jesienne dolegliwości Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 10 listopada 2016 14:39

Herbata na jesienne dolegliwości


Jesień za oknem rozgościła się już na dobre, a my nie wyobrażamy sobie wieczoru bez dobrej lektury i ciepłej, aromatycznej herbaty. W Polsce dostępnych jest wiele różnych herbat, jednak czy wiemy jakie korzyści niesie za sobą jej spożywanie i jak wybrać tę najlepszą?


 

W dalekich krajach Azji (jak np.: Sri Lanka) nowotwory jak i choroby niedokrwienne serca należą do rzadkości. Można to przypisać zdrowszej diecie oraz herbacie, która jest tam bardzo popularna. Czarna herbata obniża bowiem ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
Nie jest to jedyna zaleta picia czarnej herbaty. Regularne spożywanie tego napoju, dzięki zawartości garbników, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre rodzaje raka. Czarna herbata zawiera również fluor, który chroni zęby przed próchnicą oraz flawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Dodatkowo herbata hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych.


Gwarancja smaku
Wybierając herbatę należy zwrócić uwagę na to, co kupujemy. Sri Lanka słynie z najlepszych herbat i najczystszych plantacji na świecie. Znawcy tego napoju poszukują na opakowaniach znaku cejlońskiego lwa. Gwarantuje on, że 100% herbaty było wyhodowane, zebrane i zapakowane na Cejlonie (np. herbata Akbar). Trzeba pamiętać, że czarna herbata z Cejlonu charakteryzuje się ciemnoczerwonym naparem i bogatym aromatem. Aby zachować wszystkie jej właściwości, należy ją spożywać na ciepło.
Sri Lanka słynie nie tylko z herbaty, ale również z innych upraw. Kardamon, goździki, pieprz, wanilia, cynamon oraz gałka muszkatołowa to tylko kilka charakterystycznych dla wyspy przypraw. Nic więc dziwnego, że popularne stały się tam herbaty z ich dodatkiem. Poniżej przepisy na herbatę, która rozgrzeje organizm w chłodne, jesienne wieczory.


Herbata waniliowa:
 Łyżeczka czarnej herbaty Akbar Pure Ceylon
 Laska wanilii
 Wrzątek do zaparzenia herbaty
Wystarczy przeciąć laskę wanilii, wyjąć nasiona i wrzucić do szklanki razem z herbatą. Całość zalać wrzątkiem i parzyć przez minimum 3 minuty. Herbatę można dosłodzić cukrem waniliowym.
Wskazówka – możesz również włożyć laskę wanilii do słoika z herbatą. Przyprawa odda liściom swój aromat.

Herbata cynamonowa:
  Łyżeczka czarnej herbaty Akbar Pure Ceylon
 Szczypta cynamonu
 Kawałek świeżego korzenia imbiru
 2 plasterki pomarańczy
 Wrzątek do zaparzenia herbaty
Do kubka wrzucamy herbatę, szczyptę cynamonu oraz pokrojony drobno korzeń imbiru. Wszystko zalewamy wodą i parzymy przez 3 do 5 minut. Kiedy herbata się zaparzy dodajemy plasterki pomarańczy, a dla smaku możemy osłodzić ją miodem.

Herbata z pieprzem (dla amatorów mocniejszych smaków):
 Łyżeczka czarnej herbaty Akbar Pure Ceylon
 Szczypta pieprzu młotkowanego
 Plasterek cytryny
 Łyżeczka miodu
 Wrzątek do zaparzenia herbaty
W kubku przez 5 minut parzymy herbatę z pieprzem. Następnie napar przecedzamy przez sitko (aby pozbyć się kawałków pieprzu). Herbatę dosładzamy miodem i dodajemy cytrynę.
Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 10 listopada 2016 14:51