Dorada pieczona w soli - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 07 listopada 2016 15:15

DORADA PIECZONA W SOLI


W ten pochmurny dzień należy się nam coś odżywczego, łatwego w przygotowaniu i pięknie podanego. Może dorada w solnej skorupce, dzięki której ryba zachowuje swą soczystość i naturalny smak?


 

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.

Składniki:
1 dorada (500 g)
2 kg gruboziarnistej soli morskiej
1 gałązka rozmarynu
3 plasterki cytryny
3 listki bazylii

Sposób przygotowania:
Doprawiamy rybę solą i pieprzem, wkładamy do środka bazylię, rozmaryn i cytrynę. Posypujemy formę do pieczenia solą, tworząc warstwę o grubości około 1,5 cm. Posypujemy rybę resztą soli i wkładamy ją na 40 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Podajemy z cytryną i odrobiną oliwy.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

/źródło - AKW/

Poprawiony: poniedziałek, 07 listopada 2016 15:24