Drugie śniadanie dla dziecka do szkoły Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 06 listopada 2016 13:20

Drugie śniadanie dla dziecka do szkoły.


Kilka inspiracji dla rodziców.
Dieta polskich dzieci nie jest doskonała, większość jada tylko kilka produktów z piramidy zdrowego żywienia, które nie są w stanie zaspokoić potrzeb żywieniowych rosnącego organizmu. Duży odsetek dzieci, odwzorowując nawyki rodziców, nie je śniadań przed wyjściem do szkoły , a drugie śniadanie to często produkt kupiony gdzieś na szybko. Jednak o drugie śniadanie należy dbać i to przez cały rok. Poniżej prezentujemy kilka prostych przepisów autorstwa dietetyk Zuzanny Anteckiej, które pomogą urozmaicić posiłki dziecka w nowym roku szkolnym.

W diecie każdego człowieka, a szczególnie w diecie dziecka, bardzo ważna jest różnorodność. Jedzenie tylko kilku produktów nie daje gwarancji na zaspokojenie potrzeb organizmu w zakresie składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i prawidłowego rozwoju. Nie ma bowiem takiego produktu, który zawierałby wszystkie potrzebne nam składniki, dlatego należy jeść produkty z każdej grupy zamieszczonej w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej tj. owoce i warzywa, produkty zbożowe, produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz tłuszcz, oczywiście w odpowiednich proporcjach.
Zaleca się, aby dzieci w wieku szkolnym regularnie spożywały od czterech do pięciu posiłków dziennie w postaci śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Istotne jest, aby przerwy między kolejnymi posiłkami nie były dłuższe niż 4 godziny, ponieważ dłuższe odstępy czasowe mogą spowodować pogorszenie koncentracji, obniżoną zdolność do aktywności fizycznej, spadek nastroju. Wszystkie wymienione czynniki wpływać będą niekorzystnie na sprawność intelektualną i fizyczną dziecka. Szczególny nacisk należy położyć na jedzenie śniadania, jako pierwszego pełnowartościowego posiłku. Podobną rolę pełni drugie śniadanie, które powinno dostarczyć dziecku składników z wszystkich pięter piramidy żywienia, choć w mniejszej ilości niż w pierwszym śniadaniu.
„Drugie śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem dla dziecka. Pełni taką samą rolę jak śniadanie – dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych dziecku do prawidłowego funkcjonowania w szkole, przyswajania wiedzy oraz zabaw z rówieśnikami. Częstym błędem rodziców jest kładzenie zbytniego nacisku na to by dziecko jadło mięso, podczas, gdy najważniejszym produktem naszej diety powinny być warzywa i owoce. Optymalnym rozwiązaniem jest by w każdym posiłku znajdowały się ich jedna lub dwie porcje. Do szkoły do drugiego śniadania, możemy dziecku zapakować, oprócz innych produktów, saszetkę musu owocowo-warzywnego lub małą buteleczkę 100% soku owocowego lub warzywnego, które to świetnie zastąpią jedną z porcji warzyw i owoców” – komentuje Zuzanna Antecka, dietetyk, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.
Drugie śniadanie pakowane dziecku do tornistra nie musi być nudne i nie muszą to być różne wariacje kanapki z wędliną lub serem. By zapakowany dziecku posiłek nie wylądował w koszu, warto dostosować go do preferencji smakowych dziecka i pamiętać o atrakcyjniej formie podania. Zamiast kanapek można przygotować dziecku wrapy, placuszki lub wytrawne muffinki. Do tego dodać sok lub mus owocowo-warzywny i mamy pełnowartościowe, pyszne propozycje dla naszych pociech i nie tylko.

Przykładowe przepisy na pożywne i zdrowe drugie śniadanie – nie tylko dla dzieci - przygotowane przez Zuzannę Antecką, dietetyka, specjalistę ds. żywienia i eksperta kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.

ZDROWE BATONIKI
ok. 10 porcji
SKŁADNIKI
200 g płatków owsianych
100g posiekanych orzechów (włoskie, migdały, nerkowce)
60g posiekanych suszonych owoców
60g masła
50g miodu
250g musu jabłkowo-marchwiowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Dodatkowo: saszetka musu owocowo-warzywnego
PRZYGOTOWANIE: W dużej misce wymieszać suche składniki. W rondelku podgrzać masło i miód, aż masło się roztopi. Dodać mus owocowo-warzywny. Dokładnie wymieszać. Płynną masę wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do foremki, wyrównać i docisnąć ręką do dna. Piec 25-30 minut. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce. Następnie pokroić ostrym nożem na dowolnej wielkości batoniki. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

WRAPY Z TUŃCZYKIEM
4 porcje
SKŁADNIKI
4 tortille pszenne lub kukurydziane
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oliwie
1 dojrzałe awokado
½ szklanki kukurydzy konserwowej
1 duży ogórek zielony
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu
sałata rzymska
Dodatkowo: 250 ml soku marchewkowo-owocowego
PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odsączyć i przełożyć do miski. Selera naciowego pokroić w cienkie plasterki, awokado w kostkę. Dodać do tuńczyka i wymieszać z majonezem i jogurtem. W razie potrzeby - doprawić solą i pieprzem. Ogórka obrać i pokroić w cienkie podłużne paski tzw. zapałkę. Na środku placka tortilli położyć liść sałaty i kawałki ogórka, na to wyłożyć 2 łyżki tuńczyka i zawinąć w rulon jak krokieta. Przekroić na pół i schować do pudełka śniadaniowego.

MUFFINKI ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI
120 g świeżego lub mrożonego szpinaku
160 g mąki orkiszowej (może być pół na pół z razową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
30 ml oleju rzepakowego
125 ml naturalnego jogurtu
100 g pokrojonej w kostkę fety*
Dodatkowo: 1 szklanka soku jabłkowego
PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 180C. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem. Ser feta pokroić w kostkę. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: jogurt, olej i jajka. Mokre składniki wlać do suchych i szybko przemieszać do połączenia składników. Masę przełożyć do foremek (do ¾ wysokości), w każdą muffinkę wcisnąć kilka kostek sera Feta. Piec ok. 25 minut.

PLACUSZKI Z CUKINII
SKŁADNIKI
2 małe cukinie (każda ok. 300-350 g)
2 jajka
ok. 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 2 czubate łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo: saszetka musu owocowo-warzywnego
PRZYGOTOWANIE: Cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posilić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać jajka, oba rodzaje mąki i pieprz. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniczkach papierowych. Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić solą. Placuszki można podawać gorące lub na zimno.


Kampania „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wraz z wkładem finansowym członków wkład własny KUPS.
Więcej informacji na temat kampanii jest dostępnych na stronie www.sokiimusy.eu oraz na fanpage „Żyj SMART” na Facebooku.
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokową. Już od 1993 roku reprezentuje branże w inicjatywach krajowych i unijnych. Współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi oraz z krajowymi i międzynarodowymi organizacjami branżowymi. Działa również w interesie konsumentów, poprzez powołany Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK), dokładając wszelkich starań w celu stałego zapewnienia wysokiej jakości produktów sokowych. Dodatkowo w swojej działalności KUPS realizuje szereg działań promocyjno-edukacyjnych, propagując prawidłowe nawyki żywieniowe, w tym ideę 5 porcji warzyw i owoców, gdzie jedną z porcji może być szklanka soku.
Więcej informacji na temat KUPS jest dostępnych na stronie: www.kups.org.pl

 

/źródło -     fot.LifeArchitect.pl /