Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 05 listopada 2016 14:36

JESIENNY KREM JARZYNOWY Z CHRUPIĄCYM CHLEBEM


Chłodne dni pełne deszczu nie chcą nas opuścić na rzecz ciepłej, złotej jesieni, którą wszyscy tak kochamy. Wciąż potrzebujemy dań o właściwościach rozgrzewających. Idealnie rolę tę spełni jesienna zupa jarzynowa z chrupiącą kromką chleba.


 

Składniki:
6 kromek chleba bawarskiego firmy Dan Cake
• 1 litr bulionu warzywnego
• 2 korzenie pietruszki
• ½ średniego selera
• 2 cebule
• 2 ziemniaki
• 4 ząbki czosnku
• 1 marchewka
• 1 por (biała część)
• 1,5 łyżki masła
• sól, pieprz
• ½ łyżeczki imbiru
• sos balsamiczny (do dekoracji)
• pietruszka (do dekoracji)
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.
Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: sobota, 05 listopada 2016 14:45